
8 Μαΐου 2015 – 8 Μαΐου 2024.
Σήμερα τα 9 χρόνια της γιορτάζει η Φιλαρμονική μας την οποία, με την έμπνευση του Θεού δημιούργησε ο πνευματικός μας π.Νικηφόρος κάτω από την σκέπη του Ι.Ν.Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης κάνοντας πραγματικότητα την επιθυμία του μακ.Μητροπλίτου Λαρίσης Πλαταμώνος και Τυρνάβου κ.Θεολόγου, έχοντας τίς ευλογίες του μακ.Μητροπολίτου Λαρίσης-Τυρνάβου κ.Ιγνατίου και τις ευχές του νυν Σεβασμ.Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερωνύμου. Έτσι κι εμείς, διδάσκαλοι, φροντιστές και εκτελεστές ας ευχηθούμε να συνεχίσουμε δυναμικά, δημιουργικά και μελωδικά, συνθέτοντας και εκτελώντας ύμνους, μελωδίες και δοξολογίες για τη δόξα του Θεού και της Εκκλησίας Του.
Της Δημοσιογράφου κ.Ζωής Παρμάκη
Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Λάρισας “Ελευθερία”: 23 Απρ. 2016 21:27
ΜΟΥΣΙΚΟ «ΘΑΥΜΑ» ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
«Πώς η Ενορία Έφτιαξε Τη Δική της Φιλαρμονική»
«Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος στη Λάρισα μπορεί να είναι γνωστή για τις εφαρμογές της σε κινητά και τάμπλετ αλλά τώρα έρχεται να ξεχωρίσει και για τη φιλαρμονική της. Η οποία όπως «αποκαλύπτουν» δημιουργήθηκε ως εκ θαύματος, πριν έναν χρόνο σχεδόν, από μουσικούς που δεν γνώριζαν από μουσική, και από όργανα που δεν υπήρχαν! Αλλά υπήρχε το σημαντικότερο θέληση, πάθος, ενδιαφέρον και το… «χέρι του Αγίου Γεωργίου», όπως λέει στην «Ε» ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης.

Η ιδέα έγινε γνωστή στη συντροφιά της ενορίας και τα παιδιά μικρά και μεγάλα ενθουσιάστηκαν. Τι και αν δεν γνώριζαν να παίζουν μουσικά όργανα, όλα ήθελαν ξαφνικά να μάθουν και να συμμετάσχουν στη φιλαρμονική του Αγίου Γεωργίου. «Το ένα παιδί έφερε το άλλο, και συγκεντρωθήκαμε 23 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι παιδιά από τις τάξεις της Στ’ Δημοτικού μέχρι και μεγάλοι. Αμέσως όλοι οργανώθηκαν. Συγκέντρωσαν χρήματα και αγόρασαν μουσικά όργανα».

Η πρώτη εμφάνιση της μπάντας έγινε τα Χριστούγεννα με τα κάλαντα και ακολούθησε η παρουσία στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ενορίας. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας η περιφορά των εικόνων πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία της μπάντας, με τις κόκκινες στολές τους έτοιμοι πια να συνοδεύσουν την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως και εορτή του Αγίου Γεωργίου. «Είναι να θαυμάζει κανείς τη θυσία που κάνουν όλα τα παιδιά παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα», αναφέρει ο π. Νικηφόρος για να ξεκαθαρίσει ότι «προορισμός όλων όσων συμμετέχουν στην μπάντα είναι να υπηρετούν την εκκλησία και όχι να βγαίνουν πιο πέρα. Όλοι εργάζονται εθελοντικά. Δεν πληρώνεται κανείς.








Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ
- Διότι η απόφαση συγκρότησης της Φιλαρμονικής λήφθηκε την ημέρα της εορτής του Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, 8 Μαΐου και
- Μιας και ο ευαγγελιστής αρχίζει το ευαγγέλιό του με το «’Εν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος» (Ιωάν.1.1) και τα μέλη της Φιλαρμονικής ευχήθηκαν να προσφέρουν δοξολογία προς τον Θεό με έναν άλλο λόγο πέρα από το λειτουργικό, θεολογικό, υμνολογικό.
Με έναν λόγο «μετὰ μουσικῶν, σαλπίγγων, τυμπάνων καὶ αὐλῶν» (Α΄΄Έσδρα 5,2).
(Αγιογραφία στην Νότια Είσοδο του υπογείου Ι.Ναού μας που είναι αφιερωμένος στον Μεγ. Άγιο Φανούριο)
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ Ἦχος β´.
Ἀπόστολε Χριστῷ τῷ Θεῷ ἠγαπημένε, ἐπιτάχυνον, ῥῦσαι λαὸν ἀναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ὁ ἐπιπεσόντα τῷ στήθει καταδεξάμενος· ὃν ἱκέτευε, Θεολόγε, καὶ ἐπίμονον νέφος ἐθνῶν διασκεδάσαι, αἰτούμενος ἡμῖν εἰρήνην, καὶ τὸ μέγα ἔλεος.
Ακούστε Νο 22 ΕΔΩ:


