Κατηγορία:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΜΕΓΑΛ. & ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ 26-27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ:
Πρόλογος:
Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες.
Η εύρεση της εικόνος:
Δυστυχώς για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές. Όλα όσα γνωρίζουμε είναι υποθέσεις που πηγάζουν από μια εικόνα του που βρέθηκε τον 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν βρισκόταν υπό την κατοχή των Αγαρηνών. Οι Αγαρηνοί αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τα τείχη της πόλης, που βάρβαρα κατέστρεψαν και κατεδάφισαν στον πόλεμο λίγα χρόνια πριν. Άρχισαν λοιπόν να στέλλουν εργάτες έξω απ’ το νότιο μέρος του φρουρίου και να μαζεύουν πέτρες απ’ τα μισογκρεμισμένα σπίτια των κατοίκων, για να ξαναφτιάξουν τα νέα και ισχυρά τείχη της πόλης τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστύλωσης των τειχών της πόλης, βρέθηκε στα χαλάσματα του νοτίου τμήματος του φρουρίου ένας μισογκρεμισμένος ναός γεμάτος παλιές εικόνες. Οι περισσότερες ήταν τόσο φθαρμένες που δεν ξεχώριζαν ούτε οι μορφές των Αγίων ούτε επίσης και τα γράμματα, που είχανε επάνω τους.
Μια μόνο καταπληκτική εικόνα ξεχώριζε απ’ όλες, που ο χρόνος δεν την άγγιξε και παρίστανε ένα νέο, ντυμένο με ρωμαϊκή στρατιωτική ενδυμασία, κρατώντας στο αριστερό του χέρι έναν σταυρό και στο δεξί μία λαμπάδα. Εκτός από τη μορφή του Αγίου, στην εικόνα υπήρχαν και δώδεκα παραστάσεις που απεικόνιζαν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους. Έτσι μάθαμε ότι ὁ Άγιος μαρτύρησε σε μικρή ηλικία. Από την σφοδρότητα των μαρτυρίων που υπέστη, όπως φαίνονται στις δώδεκα απεικονίσεις, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να έζησε και να μαρτύρησε γύρω στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ., σε μια περίοδο που οι διωγμοί των Χριστιανών ήταν ανελέητοι. Ακόμη από τις παραστάσεις της Ιεράς Εικόνος, συμπεραίνουμε ότι ὁ Άγιος είναι μεγαλομάρτυρας αφού υπέμεινε πολλά και απάνθρωπα μαρτύρια. Ένα άλλο συμπέρασμα πηγάζει από την ενδυμασία του Αγίου καθώς φαίνεται να φορά ρωμαϊκή στρατιωτική στολή. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μορφωμένος για να κατέχει αυτή τη θέση. Ακόμη ο Άγιος Φανούριος, πρέπει να ήταν Ελληνικής καταγωγής, όπως προκύπτει από το όνομά του. Ο τότε Μητροπολίτης της Ρόδου Νείλος, επειδή στην Ιερά Εικόνα το όνομα του αγίου ήταν φθαρμένο έδωσε στον άγνωστο αυτό άγιο το όνομα Φανούριος. Ο επίσκοπος Νείλος, τελικά αναστήλωσε τον ναό στον οποίο βρέθηκε η εικόνα και την τοποθέτησε εκεί.
Το χτίσιμο του ναού.
Ο Μητροπολίτης της Ρόδου Νείλος έστειλε αμέσως αντιπροσωπεία στον ηγεμόνα του νησιού και τον παρακάλεσε να του δώσει άδεια για ν’ ανακαινίσει την εκκλησία. Όταν όμως ο ηγεμόνας αρνήθηκε, τότε ο Μητροπολίτης μετέβη ο ίδιος προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη και κατόρθωσε να εξασφαλίσει απ’ τον Σουλτάνο την άδεια που ζητούσε. Επέστρεψε σύντομα στη Ρόδο κι αναστήλωσε το ναό ακριβώς στην παλιά του θέση, έξω από τα τείχη. Ο ναός σώζεται ως τα σήμερα και αποτελεί από τότε ιερό προσκύνημα όλων των Χριστιανών.
Το θαύμα των τριών ιερέων:
Ο Άγιος Φανούριος επιτελεί αρκετά θαύματα στους πιστούς που επικαλούνται το όνομά του κι ένα απ’ αυτά είναι το ακόλουθο:
Την ιστορική περίοδο που οι Λατίνοι είχαν υπό την κατοχή τους την Κρήτη (1204 – 1669 μ.Χ.), είχανε εγκαταστήσει δικό τους Αρχιεπίσκοπο και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παρασύρουν τους κατοίκους του νησιού στον Καθολικισμό (Παπισμό).
Ανάμεσα στα καταπιεστικά μέτρα ενάντια στην Ορθοδοξία, οι Λατίνοι είχανε απαγορεύσει να χειροτονούνται ιερείς στην Κρήτη, οπότε οι Κρητικοί αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στο νησί Τσιρίγο (Κύθηρα) για να χειροτονηθούν ιερείς από Ορθόδοξο Αρχιερέα, που έδρευε εκεί.
Κάποια εποχή λοιπόν ξεκίνησαν απ’ την Κρήτη τρεις διάκονοι για το Τσιρίγο κι αφού χειροτονήθηκαν εκεί ιερείς, επέστρεφαν τρισευτυχισμένοι στο πολύπαθο τότε απ’ τη σκλαβιά νησί τους. Κατά την επιστροφή τους όμως συνελήφθηκαν από Αγαρηνούς πειρατές, οι οποίοι τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στη Ρόδο, όπου τους πώλησαν σε τρεις διαφορετικούς Αγαρηνούς αφέντες.
Και ενώ η θέση των τριών ιερέων ήταν αξιοθρήνητη, μια γλυκιά προσμονή ήλθε να γλυκάνει το πικρό παράπονό τους. Μάθανε πως στη Ρόδο ο Άγιος Φανούριος θαυματουργούσε και σ’ αυτόν στήριξαν τις ελπίδες τους κι ολοένα προσεύχονταν και τον επικαλούνταν ο καθένας τους ξεχωριστά, για να τους λυτρώσει απ’ την σκληρή αιχμαλωσία των Αγαρηνών. Ζήτησαν, λοιπόν, ο καθένας τους, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, απ’ τον αφέντη τους, να τους δώσει άδεια να μεταβούν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Φανουρίου. Παίρνοντας κι οι τρεις τους με σχετική ευκολία την άδεια, προσέτρεξαν στον Άγιο και προσκύνησαν με ευλάβεια την εικόνα του. Προσευχόμενοι γονατιστοί με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και βρέχοντας τη γη με τα δάκρυά τους, παρακαλούσαν τον Άγιο Φανούριο να μεσολαβήσει για να γλυτώσουν πια απ’ τα χέρια των Αγαρηνών.
Αφού οι ιερείς αναχώρησαν, ανακουφισμένοι απ’ τον πόνο τους, ο Άγιος Φανούριος παρουσιάστηκε τη νύχτα και στους τρεις αφέντες τους και τους διέταξε να ελευθερώσουν τους σκλάβους ιερείς τους. Οι Αγαρηνοί όμως άρχοντες θεώρησαν την επέμβαση του Αγίου σαν κάποια μαγεία, γι’ αυτό αλυσόδεσαν τους σκλάβους τους κι άρχισαν να τους βασανίζουν με χειρότερο τρόπο. Την επόμενη όμως νύχτα ο Άγιος Φανούριος επεμβαίνοντας αποτελεσματικά, έλυσε τους τρεις ιερείς απ’ τα δεσμά και τους υποσχέθηκε, πως θα τους ελευθέρωνε από τους Αγαρηνούς την άλλη μέρα. Κατόπιν φανερώθηκε και πάλι στους Αγαρηνούς και τους απείλησε αυτή τη φορά, πως αν δεν ελευθέρωναν το πρωί τους ιερείς, θα τους έβρισκε μεγάλο κακό.
Το άλλο πρωί οι Αγαρηνοί, μη υπακούοντας στην εντολή του αγίου, έχασαν το φως τους και το κορμί τους έμεινε παράλυτο. Αναγκάστηκαν τότε να συμβουλευτούν τους συγγενείς τους, για να συζητήσουν το κακό που τους βρήκε. Όλοι δε οι άρχοντες αποφάσισαν να καλέσουν τους τρεις ιερείς, μήπως μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Οι ιερείς τους απάντησαν πως θα προσεύχονταν και θα παρακαλούσαν στον Θεό κι Εκείνος θα αποφάσιζε.
Την τρίτη νύχτα παρουσιάστηκε και πάλι ο Άγιος Φανούριος στους τρεις Αγαρηνούς άρχοντες και τους ανακοίνωσε πως αν δεν έστελναν γραπτώς στο ναό του τη συγκατάθεση τους για την απελευθέρωση των ιερέων, δεν θα ξανάβρισκαν πια την υγεία τους. Οι Αγαρηνοί τότε, κατέθεσαν γραπτώς αυτά που ζήτησε ο Άγιος Φανούριος και δήλωναν απερίφραστα, πως παραχωρούσαν, στους τρεις ιερείς την ελευθερία τους. Πριν ακόμα επιστρέψει η αντιπροσωπεία των Αγαρηνών απ’ το ναό, οι τυφλοί και παράλυτοι άπιστοι έγιναν εντελώς καλά σύμφωνα με το θέλημα του Αγίου. Οι πλούσιοι Αγαρηνοί έδωσαν στους τρεις ιερείς όλα τα έξοδα του ταξιδιού τους κι αυτοί πριν αναχωρήσουν κατέφυγαν στην εκκλησία, και αφού ευχαρίστησαν τον Άγιο για την απελευθέρωσή τους, αντέγραψαν πιστά την εικόνα του Αγίου Φανουρίου και την πήραν στην Κρήτη, όπου την τιμούσαν κάθε χρόνο με δοξολογίες και λιτανείες.

Ο Άγιος είναι ένας από τους πιο θαυματουργούς Αγίους μας και τιμάται ως Μεγαλομάρτυρας. Οι Χριστιανοί συνηθίζουν όταν θέλουν να παρακαλέσουν για κάτι τον Άγιο να φτιάχνουν μια ειδική πίτα, την Φανουρόπιτα , την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία για να την ευλογήσει ο ιερέας.
Η μνήμη του αγίου εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε
Οὐράνιον ἐφύμνιον, ἐν γῇ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, ἀγγέλων πολίτευμα· ἄνωθεν ὑμνῳδίαις εὐφημοῦσι τοὺς ἄθλους, κάτωθεν Ἐκκλησίᾳ τὴν οὐράνιον δόξαν· ἣν εὗρες πόνοις καὶ ἄθλοις τοῖς σοῖς Φανούριε ἔνδοξε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ Νο2 & Νο3 ΕΔΩ:

ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ Ἦχος γ΄. Ἡ Παρθένος σήμερον
Ιερεῖς διέσωσας, αἰχμαλωσίας ἀθέου, καὶ δεσμὰ συνέθλασας, δυνάμει θείᾳ θεόφρον• ᾔσχυνας, τυράννων θράση γενναιοφρόνως• εὔφρανας, Ἀγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς• διὰ τοῦτό σε τιμῶμεν, θεῖε ὁπλῖτα, Φανούριε ἔνδοξε.

0