ΑΡΤΥΣΙΜΗ

(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)

ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 4-5 κιλά αρνί το πάνω μέρος
  • 1 συκωταριά                                                                              Μερίδες: 10 μερίδες
  • 1 κούπα λάδι                                                                             Χρόνος προετοιμασίας: 30′
  • 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα                                            Χρόνος ψησίματος: 4 ώρες
  • 2 λεμόνια
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2-3 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το αρνί από τη μέση και πάνω για γέμισμα.

2. Κόβουμε το λεμόνι τρίβουμε το αρνί μέσα έξω, το ξεπλένουμε το βάζουμε να στραγγίξει και το τοποθετούμε στο ταψί.

3. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό το αφήνουμε για 30 λεπτά και το ξεπλένουμε.

4. Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τη στραγγίζουμε.

5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη συκωταριά, προσθέτουμε το ρύζι και το σβήνουμε με το κρασί, έπειτα βάζουμε το νερό, το αφήνουμε να σιγοβράσει, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο. Μόλις πιεί τα υγρά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε τυρί της αρεσκείας μας.

6. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το αρνί μέσα έξω προσοχή στο μέσα γιατί θα έχει αλάτι και η γέμιση, βάζουμε και τη ρίγανη.

7. Γεμίζουμε το αρνί και ράβουμε, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 170ο -180ο βαθμούς για 3,5 ώρες. Μετά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε άλλα 30΄-40΄μέχρι να ροδίσει.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρετε μόλις κρυώσει με μία σαλάτα εποχής και είναι μία καλή λύση για ένα γιορτινό τραπέζι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κιμά μοσχάρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κούπα ρύζι
  • 3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 3 αυγά
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 ½ λίτρα νερό

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1.Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ¼ του ρυζιού ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήνουμε να σταθεί το μίγμα για 30 λεπτά και τα πλάθουμε μπαλάκια.

2.Βάζουμε το νερό να βράσει με λάδι και λίγο αλάτι.

3.Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, κατόπιν βάζουμε το ρύζι για άλλα 10 λεπτά για να βράσει.

4.Χτυπάμε τα αυγά  και εναλλάξ ρίχνουμε  χυμό λεμονιού με ζεστό ζουμί από τη σούπα μέχρι να ενωθούν, και το ρίχνουμε στη σούπα ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρονται  ζεστά με μία σαλάτα εποχής και τυρί φέτα, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και  άλλο  λεμόνι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 12 φιλετάκια κοτόπουλο
    μπούτι από το κοπανάκι.                                                     Μερίδες: 4
  • 2 συσκευασίες μανιτάρια                                                    Χρόνος προετοιμασίας: 20’
    (μία φούσκες λευκά και μία πόρτο μπέλο)                         Χρόνος ψησίματος: 40΄
    είναι περίπου 800 gr.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • Λίγο ξύδι βαλσάμικο
  • Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
  • ¼ κούπα λάδι

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε τα φιλετάκια να ροδίσουν.

2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα και αυτό κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια αφού τα έχουμε καθαρίσει και τα κόψαμε σε χοντρά κομμάτια, να ροδίσουν και αυτά, βάζουμε αλάτι-πιπέρι.

3. Αφού ροδίσουν ρίχνουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί μετά βάζουμε ένα ποτηράκι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε με δέκα λεπτά.

4. Αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά ρίχνουμε τη ρίγανη και σερβίρουμε.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται με ρύζι, πατάτες ή και σκέτο  με σαλάτα εποχής.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
  • 1 κούπα λάδι                                                                                   Μερίδες: 6
  • 1 λεμόνι                                                                                          Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο                                                                         Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
  • 1 καρότο μεγάλο
  • 1 ντομάτα μεγάλη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουταλιές κόρν Φλάουερ
  • Αλάτι – πιπέρι

 

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρέας να πάρει ωραίο χρώμα.

2. Σβήνουμε με το χυμό από το λεμόνι.

3. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στην κατσαρόλα, με το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά στη χύτρα ή στην κατσαρόλα (ο χρόνος στην κατσαρόλα είναι πιο πολύς και ίσως να χρειαστεί να ελέγχουμε το νερό). Στο τέλος θέλουμε να μείνει το μισό ζουμί του φαγητού μας.

4. Βγάζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

5. Αραιώνουμε το κορν Φλάουερ σε ένα πιάτο με ζουμί από το φαγητό μας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει μαζί και να δέσει η σάλτσα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές, πουρέ ή  ρύζι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά και μεγάλα
  • 1 ½ κιλό κιμά μοσχάρι                                                                 Μερίδες: 50 ντολμαδάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο                                                        Χρόνος προετοιμασίας: 90’
  • 150 γραμμάρια ρύζι                                                                      Χρόνος μαγειρέματος :  45’
  • 3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 125 λάδι ml λάδι
  • 3 αυγά
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπα κορν φλάουρ
  • 1 ½ λίτρα νερό

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Κόβουμε τα κοτσάνια και πλένουμε τα αμπελόφυλλα.

2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και βάζουμε τα αμπελόφυλλα λίγα-λίγα να τα ζεματήσουμε λίγο να μην λιώσουν ίσα να αλλάξουν χρώμα και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το άνηθο, το ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ¼ του ρυζιού. Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήνουμε να σταθεί το μίγμα για 30 λεπτά και ξεκινάμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.

4. Σε μία κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε στον πάτο της με φύλλα μέχρι να καλύψουμε όλο τον πάτο της και λίγο από τα τοιχώματα.

5. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια ως εξής: παίρνουμε το φύλλο με τα νεύρα του φύλλου προς τα μέσα δηλαδή εκεί που θα μπει το υλικό, βάζουμε τον κιμά στο κάτω μέρος του φύλλου στο πιο φαρδύ, υπολογίζουμε να μην είναι πολύ ούτε λίγο να είναι σύμφωνο με το φύλλο και τυλίγουμε διπλώνοντας και τα  πλάγια του φύλου και κάνουμε ένα ρολό. Το τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά. Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι, το υπόλοιπο λάδι, το νερό και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο που θα πέφτει μέσα στην κατσαρόλα ώστε να μην ξετυλιχτούν με τον βρασμό.

6. Βάζουμε τα ντολμαδάκια να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου, προσέχουμε όμως μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.

7. Αφού βράσουν βγάζουμε το πιάτο, παίρνουμε το ζουμί που έχει μείνει να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό να μην είναι σβολιασμένο, σε ένα βαθύ πιάτο κτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε σιγά-σιγά το λεμόνι και το ζεστό ζουμί αφού ζεσταθούν τα αυγά προσθέτουμε και το κορν φλάουρ, τα ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 5 λεπτά να δέσει η σάλτσα μας. Αν δεν θέλουμε σάλτσα μπορούμε να την αποφύγουμε είναι εξίσου νόστιμα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σερβίρονται  ζεστά και κρύα σαν ορεκτικό ή σαν κύριο πιάτο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μακαρόνια Νο 2
  • 500 gr τόνος κονσέρβα και στραγγισμένος                           Μερίδες: 10 μερίδες.
  • 500 gr μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα                                Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό                                                              Χρόνος μαγειρέματος:50 λεπτά
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο στον τρίφτη
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 400 gr σάλτσα κονκασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ.
  • 1 ½ λίτρα γάλα σόγιας ή αμυγδάλου
  • 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπα μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές τις σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κούπα λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια, την πιπεριά το σκόρδο να σοταριστούν. Μετά αφού τα υλικά μας έχουν πάρει ένα μελί χρώμα βάζουμε τα καρότα και το μαϊντανό βάζουμε την σάλτσα και τον πελτέ που τον έχουμε αραιώσει σε λίγο νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά με λίγο νερό, μετά ρίχνουμε και τον τόνο τον οποίο έχουμε στραγγίξει.

2. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα αλατίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

3. Σε μία αντικολλητική  κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο  γάλα να ζεσταίνετε, σε μία σουπιέρα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και σιγά ανακατεύοντας  μέχρι να γίνει ένας χυλός και το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ, όταν είναι έτοιμη η κρέμα προσθέτουμε δύο κουταλιές μαργαρίνη, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

4. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28×38 αλείφουμε με μία κουταλιά μαργαρίνη όλη την επιφάνεια του ταψιού, βάζουμε την φρυγανιά και κουνάμε το ταψί να καλύψει όλο το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε το παστίτσιο βάζοντας τα περισσότερα μακαρόνια στην βάση, μετά την σάλτσα, τα υπόλοιπα μακαρόνια και μετά την μπεσαμέλ.

5. Ψήνουμε το παστίτσιο στους 200o βαθμούς πάνω-κάτω για 50΄λεπτά περίπου ή ώσπου να πάρει χρώμα.

Σημείωση : Μπορούμε να το κάνουμε και τελείως νηστήσιμο αφαιρώντας τον τόνο και βάζοντας στην θέση του μελιτζάνες.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι και σαλάτα εποχής.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό τυρί φέτα όχι αλμυρή
  • 500 ml γάλα                                                                                      Μερίδες: 24 Κομμάτια
  • 2 αυγά                                                                                               Χρόνος προετοιμασίας: 40’
  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι                                                        Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
  • 250ml λάδι (350ml ελαιόλαδο
    και 150 καλαμποκέλαιο) για τα φύλλα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα της πίτας.
  • αλάτι
  • 15 φύλλα για πίτα.

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το περισσότερο γάλα για να ζεσταθεί, το υπόλοιπο το κρατάμε και ρίχνοντας το αλεύρι να γίνει ένας χυλός χωρίς σβόλους. Έπειτα το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα. Θέλουμε να κάνουμε μια αραιή κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

2. Αφού κρυώσει η κρέμα την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το τυρί το οποίο το έχουμε τρίψει σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια μας, τα αυγά λίγο λάδι και ανακατεύουμε.

3. Ανοίγουμε τα φύλλα σύμφωνα με την συνταγή που θα βρείτε στις ζύμες.

4. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε 3 φύλλα από κάτω τα οποία τα λαδώνουμε ανάμεσα, μετά γέμιση – λίγο λάδι – φύλλο και κάνουμε αυτή διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Υπολογίζουμε να αφήσουμε τρία φύλλα για πάνω.

5. Αφού τελειώσουμε, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 200ο βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω και από κάτω αναλόγως και το φούρνο.

6. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα του εμπορίου καλό θα ήταν να μειώσετε το λάδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 4 φέτες σολομό
  • 4 σκελίδες σκόρδο                                                                  Μερίδες: 4
  • Χυμό από δύο λεμόνια                                                           Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • 1 ολόκληρο λεμόνι                                                                 Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ¼ κούπας λάδι
  • Αλάτι πιπέρι

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Βάζουμε στον πάγκο μας τέσσερα κομμάτια λαδόκολλα ίσα-ίσα για κάθε μία φέτα σολομού, τοποθετούμε από κάτω και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Σε κάθε κομμάτι λαδόκολλας βάζουμε μία φέτα σολομού που την αλατίσαμε και την πιπερώσαμε.

2. Στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε τον μαϊντανό, τα σκόρδα, βάζουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια, το λάδι, λίγο αλάτι και τα χτυπάμε.

3. Αυτό το μίγμα το βάζουμε σε κάθε φέτα σολομού και από πάνω από κάθε φέτα τοποθετούμε μία ή δύο φέτες λεμονιού, κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα με το αλουμινόχαρτο, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο βαθμούς πάνω κάτω για 30 λεπτά, μετά ξεσκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται με πουρέ πατάτας και αν  θέλουμε  κρατάμε λίγο από υλικό που βάλαμε στο σολομό και το ρίχνουμε από πάνω.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 50gr. μαγιά
  • 1 ποτήρι γάλα                                                              Μερίδες: 80 τεμάχια
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο                                            Χρόνος προετοιμασίας: 20΄λεπτά
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι                                            Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κιλά περίπου αλεύρι
  • 700gr.τυρί φέτα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 200 Μυζήθρα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Ζεσταίνουμε το γάλα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ   μέσα στο οποίο  θα διαλύσουμε τη μαγιά.

2. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το καλαμποκέλαιο, 1 αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

3. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή γέμιση.

4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια.

5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά, τα 3 αυγά και λίγο πιπέρι προαιρετικά.

6. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και νε τα χέρια μας το ανοίγουμε όσο είναι περίπου ένα ρηχό πιάτο . Κόβουμε την ζύμη σε οκτώ τρίγωνα μικρά φύλλα. Στην πιο φαρδιά πλευρά βάζουμε την γέμιση και το τυλίγουμε σας κρουασάν.

7. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, χτυπάμε το ένα αυγό και περνάμε με το πινέλο τα τυροπιτάκια.

8. Τα ψήνουμε στους 200ο μέχρι να πάρουν το κόκκινο χρώμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 4 κότσια χοιρινά με την πέτσα
    (κατά προτίμηση τα μπροστινά)
  • 5 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή                               Μερίδες: 4 Μερίδες
  • Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι                                                    Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • 1 κουταλάκι μέλι                                                                       Χρόνος ψησίματος: 2 ½  ώρες
  • 6 κουταλιές τις σούπα λάδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 250ml μαύρη μπύρα.
  • Αλάτι- πιπέρι

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Αλατίζουμε και πιπερώνουμε τα κότσια, στον κάδο από το μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα δάφνης και την μπύρα, τα χτυπάμε καλά.

2. Παίρνουμε το υλικό και αλείφουμε τα κότσια (όχι όλο θα ξαναβάλουμε στην διάρκεια του ψησίματος) τα τοποθετούμε σε μία γάστρα ρίχνουμε την μπύρα τα φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 200ο βαθμούς για  μία ώρα, ανοίγουμε και ξαναβάζουμε να ψηθούν μετά από μία ώρα ξανά κάνουμε την διαδικασία μόνο που τώρα ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί. Αν έχουν ψηθεί ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να πάρουν χρώμα. Προσέχουμε ή πέτσα να έχει πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρονται ζεστά, με πουρέ πατάτας ή μελιτζάνας είναι μία ωραία λύση για ένα γιορτινό ή Κυριακάτικο γεύμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΨΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 5 ψάρια Λαυράκια ή Τσιπούρες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια                                                              Μερίδες: 5 μερίδες
  • 1 κιλό μελιτζάνες                                                                  Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό                                                              Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κούπα λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Καθαρίσουμε και πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίζουν. Τα περνάμε με λίγο λεμόνι κατόπιν τα αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ρίγανη.

2. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Σε ένα ταψί κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες περίπου 5 εκατοστά, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το ένα τέταρτο του μαϊντανού, τα σκόρδα ψιλοκομμένα αλάτι, πιπέρι, το λάδι και ανακατεύουμε, τα βάζουμε στο φούρνο στους 200ο βαθμούς στην αντίσταση πάνω-κάτω.

3. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό, 3 σκελίδες σκόρδο, μια κουταλιά της σούπας λάδι το υπόλοιπο λεμόνι λίγο αλάτι και τα αλέθουμε, παίρνουμε το υλικό αυτό και γεμίζουμε την κοιλιά από τα ψάρια.

4. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε και τα ψάρια στο ταψί και τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.(Νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρονται ζεστά  σε πιατέλα με τα λαχανικά γύρω – γύρω προσθέτουμε ψιλοκομμένο πιπέρικαι φρεσκοκομμένο μαϊντανό χωριάτικη   τα συνοδεύουμε με σαλάτα χωριάτικη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Translate »

0

Μοιράσου
Copy link
Powered by Social Snap