Φόρτωση Εκδηλώσεις

« ΟΛΑ

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Α’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (Ζωντανή μετάδοση)

Περιγραφή

Ημ/νια:
15/03/2019
Ώρα:
7:00 μμ - 8:00 μμ

Οι Α’ Χαιρετισμοί θα μεταδοθούν ζωντανά από ΕΔΩ (Ραδιοτηλεοπτική μετάδοση) από την Ιστοσελίδα μας.

Κάθε Παρασκευή, κατά  τη Μεγάλη Σαρακοστή τιμούμε πιο ξεχωριστά την Υπεραγία Θεοτόκο και ψάλουμε, προς τιμήν της, τους «Χαιρετισμούς»  που ενσωματώνονται στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου. Οι Χαιρετισμοί αποτελούνται  από 24 Οίκους, σύμφωνα με τα γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτου. Tις πρώτες τέσσερεις  εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής διαβάζονται με τη σειρά οι πρώτοι έξη Οίκοι και ακολουθούν τις επόμενες Παρασκευές οι υπόλοιποι, ώστε την Πέμπτη Παρασκευή  να διαβάζονται όλοι μαζί  και τότε λέμε ότι Ψάλουμε τον  Ακάθιστο Ύμνο που είναι το κοντάκιο του Ευαγγελισμού και ο Ύμνος της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού .

Οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που είναι ποίημα του 6ουαι.μ.Χ., ψάλλονται την Μεγάλη Σαρακοστή, διότι κατά την περίοδο αυτής συμπίπτει και ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία όταν ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέθηκε με κάποια ιστορικά γεγονότα τότε οι άγιοι Υμνογράφοι της Εκκλησίας μας συνθέσανε ένα νέο ειδικό προοίμιο γεμάτο δοξολογία και ικεσία που ψέλνεται προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο, το γνωστό «Τη Υπερμάχω».

Ο «Ακάθιστος Ύμνος» που μονολεκτικά ονομάζεται και «Ακάθιστος», έλαβε την ονομασία του από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.  Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια και η ευχαριστία προς την Παναγία μας, προς την οποία απευθύνουμε και τους «Χαιρετισμούς» μας.

0