Φόρτωση Εκδηλώσεις

« ΟΛΑ

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΉ ΝΗΣΤΕΙΏΝ “ΜΑΡΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ”(Ζωντανή μετάδοση) και κείμενο της Ι.Ακολουθίας

Περιγραφή

Ημ/νια:
14/04/2019
Ώρα:
7:30 πμ - 11:00 πμ

Κυριακή Ε΄ Νηστειών – Της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Σημείωση  βασική. Τα κείμενα των Ι.Ακολουθιών μπορεί κανείς να τα διαβάζει ή να τα κατεβάζει από ΕΔΩ

Η Θ.Λειτουργία και το λειτουργικό Κήρυγμα θα μεταδοθούν ζωντανά από ΕΔΩ (Ραδιοτηλεοπτική μετάδοση) από την Ιστοσελίδα μας.

Φθάσαμε, με τη βοήθεια του Θεού, και στην Ε΄Κυριακή των Νηστειών και παρατηρούμε ότι η αγία μας Εκκλησία θέλοντας να μας βοηθήσει στους αγώνες μας προβάλει κατά τις Κυριακές της Μ.Σαρακοστής κάποιους αγίους οι οποίοι με την άσκηση, την υπακοή στις εντολές του Θεού, τη μετάνοια και την ταπείνωση βάδισαν τη μεταμορφωτκή και αγιοποιό πορεία τους με πίστη, υπομονή, ελπίδα και χαρά για να γίνουν συνδαιτυμόνες του Νυμφίου Χριστού, διαβαίνοντας το «σταυρώσιμο» Πάσχα της ζωής τους.  Έτσι λοιπόν για να μας τονώσει στους αγώνες μας βρίσκει την ευκαιρία προβάλλοντας τη ζωή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, να μας θυμίσει ότι η ζωή του ορθοδόξου χριστιανού είναι μια συνεχής σταυροαναστάσιμη πορεία επιστροφής στον Παράδεισο. Όμως αυτή η πορεία είναι μια κακοτράχαλη πορεία με πειρασμούς, παραστρατήματα και αποπροσανατολισμούς που μας υποβάλλει ο διάβολος και προϋποθέτει εγρήγορση και αγώνα συνεχή και πολύμοχθο. «Η οδός η απάγουσα εις την ζωήν είναι στενή και τεθλιμμένη» (Ματθ. 7,14). Έτσι η πορεία αυτή είναι στολισμένη με μια συνεχή άσκηση κι έναν αγώνα, για να επαναφέρουμε την βιολογική ανθρώπινη ύπαρξη από το φθαρμένο εκ της αμαρτίας, «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν». Φυσικά η άσκηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά στόχο έχει την καρποφορία των χαρισμάτων του Θεού, μέσα από τα Ι.Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Η άσκηση στην υπακοή του Θ.Θελήματος, με την εργασία των εντολών, μας ενδυναμώνει στην πορεία μας, «άχρις ου μορφωθή ο Χριστός εν ημίν» (Γαλ. 4,19).

Μέσα σαυτό το πνεύμα και η Εκκλησία μας, την Κυριακή Ε΄ Νηστειών καθιέρωσε να εορτάζουμε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία η οποία με τη μετάνοια και την άσκησή της μεταμόρφωσε τη ζωή της από τον βούρκο της αμαρτίας στην χάρη και την ευλογία του Θεού.
Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.). Από τα δώδεκα χρόνια της πέρασε στην Αίγυπτο μια ζωή ασωτίας, έχοντας ακόρεστη επιθυμία και ακατάσχετο πάθος. Κάποια φορά ακολούθησε τους προσκυνητές που πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό με στόχο να αποκτήσει κι άλλους εραστές. Όμως κατά την εορτή του Τιμίου Σταυρού, και ενώ πήγε να προσκυνήσει το Ξύλο του Τιμίου Σταυρού, αισθάνθηκε κάποια δύναμη που την εμπόδιζε να προχωρήσει. Στην συνέχεια στάθηκε μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, έδειξε μεγάλη μετάνοια και ζήτησε την καθοδήγηση και βοήθεια της Παναγίας. Με την βοήθεια της Θεοτόκου εισήλθε ανεμπόδιστα αυτή την φορά στον ιερό ναό και προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό. Στην συνέχεια, αφού ευχαρίστησε την Παναγία, άκουσε φωνή που την προέτρεπε να πορευθεί στην έρημο, πέραν του Ιορδάνου. Αμέσως ζήτησε την συνδρομή και την προστασία της Θεοτόκου και πήρε τον δρόμο της προς την έρημο όπου έζησε σαράντα επτά χρόνια, χωρίς ποτέ να συναντήσει άνθρωπο. Εκεί πάλεψε πολύ σκληρά για να νικήσει τους λογισμούς και τις επιθυμίες της που την ωθούσαν προς την πορνεία. Όμως, όταν ερχόταν κάποιος λογισμός μέσα της, έπεφτε στην γη, την έβρεχε με δάκρυα. Ύστερα από σκληρό αγώνα, με τη Χάρη του Θεού και την συνεχή προστασία της Παναγίας, ελευθερώθηκε από τους λογισμούς και τις επιθυμίες.

Εκείνη την περίοδο ασκήτευε σε ένα μοναστήρι ένας ενάρετος Ιερομόναχος, ο Αββάς Ζωσιμάς ο οποίος την Κυριακή της Τυρινής έφυγε στην έρημο πέραν του Ιορδάνου, για να αγωνισθεί και να ασκηθεί. Είχε περπατήσει μία πορεία είκοσι ημερών όταν, κάποια στιγμή που κάθισε να ξεκουραστεί και έψελνε, είδε στο βάθος μια σκιά. Ο Αββάς Ζωσιμάς προσπάθησε να πλησιάσει, αλλά η σκιά απομακρυνόταν. Έτρεχε ο Αββάς Ζωσιμάς, έτρεχε και εκείνη. Κάποια στιγμή όμως καθώς απόκαμε, εκείνη η σκιά τον αποκάλεσε με το μικρό του όνομα και τον παρακάλεσε να της ρίξει ένα κουρέλι από τα ρούχα του, για να καλύψει το γυμνό σώμα της. Τότε η Οσία Μαρία του αποκάλυψε όλη την ζωή της και ζήτησε από τον Αββά Ζωσιμά να έλθει κατά την Μεγάλη Πέμπτη της επόμενης χρονιάς, για να την κοινωνήσει.

Το επόμενο έτος ο Αββάς Ζωσιμάς την Μεγάλη Πέμπτη πήρε μαζί του  το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και βγήκε από το μοναστήρι για να συναντήσει την Οσία Μαρία. Εκεί η Οσία κοινώνησε των ζωοποιών Μυστηρίων, ύψωσε τα χέρια της στον ουρανό, αναστέναξε με δάκρυα και είπε: «Νῦν ἀπολύεις τήν δούλη σου, Δέσποτα». Στην συνέχεια τον παρακάλεσε να έλθει και τον επόμενο χρόνο. Το επόμενο έτος όμως αφού βάδισε πολλές ημέρες δεν την έβλεπε πουθενά. Τότε άρχισε να περπατά και να προσεύχεται στον Θεό και τότε βλέπει μπροστά του την Οσία «κεκειμένην νεκράν» και πιο δίπλα είδε γράμματα στην άμμο πού ελεγαν: «Θάψον, ἀββᾶ Ζωσιμᾶ, ἐν τούτῳ τῷ τόπω τῆς ταπεινῆς Μαρίας τό λείψανον,  προσευχόμενος ὑπέρ ἐμοῦ πρός τόν Κύριον, τελειωθείσης, μηνί Φαρμουθί (Ἀπρίλιο),  μετά τήν τοῦ θείου καί μυστικοῦ δείπνου μετάληψιν». Την βρήκε δηλαδή νεκρή, με τα χέρια σταυρωμένα και βλέποντας προς την ανατολή καθώς είχε πεθάνει πριν ένα χρόνο αμέσως μόλις κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Συγχρόνως βρήκε και γραφή που τον παρακαλούσε να την ενταφιάσει. Επειδή, όμως, η γη ήταν σκληρή και ο ίδιος ήταν προχωρημένης ηλικίας, γι’ αυτό δεν μπορούσε να  σκάψει και βρισκόταν σε απορία. Τότε είδε ένα λιοντάρι να στέκεται δίπλα στο λείψανο της Οσίας και να γλείφει τα πόδια της. Ο Αββάς τρόμαξε, αλλά το ίδιο το λιοντάρι καλόπιανε τον Αββά και τον παρακινούσε με τις κινήσεις του να προχωρήσει στον ενταφιασμό της. Λαμβάνοντας τότε ο Αββάς θάρρος από το ήμερο του λιονταριού και επειδή εκείνος αδυνατούσε να σκάψει, παρακάλεσε το λιοντάρι να σκάψει αυτό το ίδιο τον λάκκο. Το λιοντάρι υπάκουσε και τότε με τα μπροστινά του πόδια έσκαψε  όσο έπρεπε, για να ενταφιασθεί το σκήνωμα της Οσίας Μαρίας.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και την Ε’ Κυριακή των Νηστειών.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον Λόγον.

Φωτισθεῖσα ἐνθέως Σταυροῦ τῇ χάριτι, τῆς μετανοίας ἐδείχθης φωτοφανῆς λαμπηδών, τῶν παθῶν τόν σκοτασμόν λιποῦσα πάνσεμνε, ὅθεν ὡς ἄγγελος Θεοῦ, Ζωσιμᾶ τῷ ἱερῷ, ὠράθης ἐν τῇ ἐρήμῳ, Μαρία «Ὅσιε Μῆτερ» μεθ’ οὐ δυσώπει ὑπέρ πάντων ἠμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.

Ἐν σοί Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τό κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γάρ τόν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καί πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δέ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διό καί μετά Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Μαρία τό πνεῦμά σου.
Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.

Ἡ πορνείαις πρότερον, μεμεστωμένη παντοίαις, Χριστοῦ νύμφη σήμερον, τῇ μετανοίᾳ ἐδείχθης, Ἀγγέλων τήν πολιτείαν ἐπιποθοῦσα, δαίμονας, Σταυροῦ τῷ ὄπλῳ καταπατοῦσα, διά τοῦτο βασιλείας, ἐφάνης νύμφη Μαρία πάνσεμνε.

Ακούστε το απολυτίκιο ΕΔΩ

Διεύθυνση  1. εικόνας:  http://www.porphyrios.gr/files/jpg και 2 . του απολυτικίου :http://www.saint.gr/156/saint.aspx

 

0