ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)

Ο παρών ιστοχώρος, galilea.gr, είναι έργο εθελοντών και λειτουργεί αφιλοκερδώς και δεν έχει κερδοσκοπικό ή άλλο σκοπό. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο galilea.gr προσφέρονται προς τους επισκέπτες του αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Οι επισκέπτες του galilea.gr, αναλαμβάνουν και την αποκλειστική ευθύνη διασταύρωσης των παρεχομένων πληροφοριών. Κάθε υπόδειξη, τεκμηριωμένη διόρθωση ή έγγραφη συμπαράσταση ή αίτηση απόσυρσης έργων με πνευματικά δικαιώματα είναι ευπρόσδεκτη. Εάν, δίχως την πρόθεσή μας θίγουμε πνευματικά δικαιώματα, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας στο: [email protected].

ΓΙΓΑΝΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό γίγαντες
  • 2 καρότα μεγάλα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο                          Μερίδες: 6 μερίδες
  • ½ ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο                             Χρόνος προετοιμασίας: 8 ώρες   
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα                                                Χρόνος ψησίματος: 1 ½ ώρες
  • 1 κούπα λάδι
  • 500gr σάλτα.
  • Αλάτι- πιπέρι
  • ένα κουταλάκι ζάχαρη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1. 
Σε ένα μπολ βάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ να φουσκώσουν.
2. Στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα να τους ζεματίσουμε.
3. Τους βάζουμε στην χύτρα ή κατσαρόλα να βράσουν μόνο με νερό και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στο βρασμό).
4. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη μισή κούπα λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για τσιγαριστή μετά ρίχνουμε τα καρότα ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, το σέλινο, αλάτι πιπέρι, τη σάλτσα και 3 κούπες νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το καρότο και το κρεμμύδι.
5. Βγάζουμε τους γίγαντες και τους στραγγίζουμε, τους βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, το υπόλοιπο λάδι και τη σάλτσα που βράσαμε τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στο φούρνο για ¾ στους 200ο βαθμός στον αέρα ή στην αντίσταση.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα και ελιές ή οποιαδήποτε  σαλάτα  της αρεσκείας μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

ΡΕΒΥΘΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

Για τα ρεβύθια

  • ½ κιλό  ρεβύθια
  • 2 μέτρια καρότα                                                         Μερίδες: 4 άτομα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι                                                    Χρόνος προετοιμασίας: 50 Λεπτά
  • ½ Λάδι                                                                           Χρόνος μαγειρέματος: 40΄
  • Αλάτι –πιπέρι
  • Μισή κουταλιά ζάχαρη
  • Χυμό από λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι (προαιρετικά)
  • Νερό μέχρι να τα σκεπαστούν και 2 δάκτυλα πιο πάνω

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν για 7 ώρες.
2. Βάζουμε τα ρεβύθια στη χύτρα με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το καρότο, το λάδι και μισή κουταλιά ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στο βρασμό). Τα βάζουμε να βράσουν για 35 λεπτά μετά ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι και το λεμόνι και τα βάζουμε να χυλώσουν.
3.Γίνονται τέλεια και άλαδα (αφαιρούμε το λάδι), στο τέλος που θα βάλουμε το λεμόνι διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό το ταχίνι και εναλάξ βάζουμε ζεστό ζουμί και λεμόνι για να μην κόψει  τα βάζουμε όλα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να χυλώσουν.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με σαλάτα, ελιές και αν θέλουμε μπορούμε σε λίγο λάδι να κάψουμε μία κουτάλια πάπρικα γλυκιά ή και καυτερή και να τη βάλουμε πάνω από το φαγητό μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΑΡΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

Για τον αρακά

  • 1 κιλό  αρακά
  • 2 μέτρια καρότα                                                                     Μερίδες: 5 άτομα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι                                                                 Χρόνος προετοιμασίας: 10 Λεπτά  
  • ½ κούπας λάδι                                                                       Χρόνος μαγειρέματος: 20 Λεπτά 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Αλάτι –πιπέρι
  • 6 κλωνάρια άνηθο
  • 400 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα ή κονκασέ
  • 1 μέτρια πατάτα προαιρετικά
  • 1 κούπα νερό

 ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , αφού πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε ψιλοκομμένο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν.
2. Βάζουμε τον αρακά ,το καρότο ψιλοκομμένο καθώς και την πατάτα που την έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνουμε να σοταριστούν
3. Κατόπιν προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον άνηθο ,την ντομάτα ,αλάτι, πιπέρι, το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, θέλουμε να μείνει μόνο με το λαδάκι του.
4. Μπορεί να γίνει πολύ ωραίος και άλαδος ,τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι με λίγο νερό και κάνουμε όλη την διαδικασία όπως ο λαδερός 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Μπορούμε να τον συνοδέψουμε με σαλάτα ντομάτα ή πατατοσαλάτα  και ελιές.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ ΑΛΑΔΩΤΗ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κιλά χταπόδι (ένα ή δύο μικρά χταπόδια )
  • 4 μέτριες πατάτες ψιλοκομμένες
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα στα τέσσερα                                          Μερίδες: 8 μερίδες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα                                       Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο                                                    Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
  • 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ντομάτες κόκκινες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 μεγάλη κουταλιά πελτέ
  • 150 gr ψιλό κριθαράκι
  • Αλάτι (όχι πολύ), πιπέρι
  • 1 κουταλάκι κουρκουμά
  • Χυμό λεμονιού από 3 λεμόνια
  • 1 φλιτζανάκι ξύδι
  • 1 κουτάλια ταχίνι

 

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε το χταπόδι να βράσει με 1 ½  λίτρο νερό και το φλιτζάνι ξύδι, σε μία χύτρα για 30 λεπτά.
2. Μόλις βράσει το χταπόδι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το νερό το κρατάμε.
3.Σε μία πολύ μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμυδάκια με το νερό που έχουμε κρατήσει από το χταπόδι. Θέλουμε περίπου 2 λίτρα νερό, θα συμπληρώσουμε με νερό το υπόλοιπο που λείπει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
4. Ρίχνουμε το κριθαράκι, τις ντομάτες, τον πελτέ που τον έχουμε διαλύσει σε μισό ποτηράκι νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι (δοκιμάζουμε πρώτα γιατί το ζουμί από το χταπόδι μπορεί να έχει αλάτι), το πιπέρι και τον κουρκουμά και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
5. Προσθέτουμε τα χταπόδια και το χυμό 2 λεμονιών.
6. Βγάζουμε λίγο από το ζουμί και το κρατάμε (μία κούπα). Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και το χτυπάμε με λίγο νερό, λίγο χυμό από το λεμόνι που κρατήσαμε και λίγο ζουμί από το φαγητό μας (αυτά γίνονται εναλλάξ και με την σειρά που τα αναφέρουμε, νερό χρησιμοποιούμε μόνο στην αρχή). Εφόσον τελειώσει το ζουμί και ο χυμός λεμονιού τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε να πάρουν δύο – τρείς βράσεις και τραβάμε το φαγητό από την φωτιά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται με σαλάτα ντομάτα, ελιές και μπορούμε να ρίξουμε φρυγανισμένα ψωμάκια

Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΛΑΔΩΤΗ

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 gr μανιτάρια μισά πόρτο-μπέλο και μισά πλευρώτους ψιλοκομμένα.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα                                   Μερίδες: 8 μερίδες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο                                                Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • 500 gr σπανάκι ψιλοκομμένο                                                   Χρόνος μαγειρέματος:45 λεπτά
  • 2 ματσάκια σέσκουλα (παζιά) ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 125 gr ρύζι καρολίνα
  • 2 λίτρα νερό.
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό λεμονιού από 3 λεμόνια
  • 1 κουτάλια ταχίνι

 

 ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι τα χόρτα.
2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
3. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με λίγο νερό να μαραθούν.
4. Ρίχνουμε τα μανιτάρια να μαραθούν και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό πάλι για να μην κολλήσουν, κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά τα χόρτα να μαραθούν, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
5. Προσθέτουμε δύο λίτρα νερό, το ρύζι και το χυμό 2 λεμονιών, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
6. Προσθέτουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
7. Βγάζουμε λίγο από το ζουμί και το κρατάμε (μία κούπα). Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και το χτυπάμε με λίγο νερό, λίγο χυμό από το λεμόνι που κρατήσαμε και λίγο ζουμί από το φαγητό μας (αυτά γίνονται εναλλάξ και με την σειρά που τα αναφέρουμε, νερό χρησιμοποιούμε μόνο στην αρχή) εφόσον τελειώσει το ζουμί και ο χυμός λεμονιού τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα τα αφήνουμε να πάρει δύο – τρείς βράσεις και τραβάμε το φαγητό από την φωτιά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται με πατατοσαλάτα και ελιές. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ½ κούπα πλιγούρι μέτριο.
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 αγγουράκια ψιλοκομμένα                                                    Μερίδες: 6 μερίδες
  • 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα                                                  Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένες                                        Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
  • Αλάτι πιπέρι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο μαϊντανό

 ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Βάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό να φουσκώσει για μία ώρα περίπου, το στραγγίζουμε  καλά να φύγουν όλα τα υγρά του και το βάζουμε σε ένα μπολ.
2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί ψιλοκομμένα τα ανακατεύουμε καλά, χτυπάμε το λεμόνι με το λάδι για να γίνει μία σάλτα, τη βάζουμε στη σαλάτα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται για συνοδεία φαγητού κυρίως κορεατικών ή ψαριών  αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα  ελαφρύ  γεύμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

0