ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)

Ο παρών ιστοχώρος, galilea.gr, είναι έργο εθελοντών και λειτουργεί αφιλοκερδώς και δεν έχει κερδοσκοπικό ή άλλο σκοπό. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο galilea.gr προσφέρονται προς τους επισκέπτες του αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Οι επισκέπτες του galilea.gr, αναλαμβάνουν και την αποκλειστική ευθύνη διασταύρωσης των παρεχομένων πληροφοριών. Κάθε υπόδειξη, τεκμηριωμένη διόρθωση ή έγγραφη συμπαράσταση ή αίτηση απόσυρσης έργων με πνευματικά δικαιώματα είναι ευπρόσδεκτη. Εάν, δίχως την πρόθεσή μας θίγουμε πνευματικά δικαιώματα, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας στο: [email protected].

ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 κιλά βερίκοκα
  • 3 κιλά ζάχαρη                                                                     Μερίδες: 3,5 κιλά
  • 13 κούπες νερό                                                                   Χρόνος προετοιμασίας: 36 ώρες
  • Ασβεστόνερο                                                                      Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
  • 1 κουταλάκι της σούπας ξινό
  • 1 λεμόνι ολόκληρο
  • Και χυμό από 1 λεμόνι

ΑΣΒΕΣΤΟΝΕΡΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κουτάλες της σούπας ασβέστη σβησμένη
  • 2 λίτρα νερό

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε την ασβέστη και το νερό τα ανακατεύου- με μαζί να γίνει σαν γάλα, το στραγγίζουμε σε μία λεπτή σίτα για φύγει το χώμα. Το ασβεστόνερο το χρησιμοποιούμε για να σκληρύνουμε  τα φρούτα.

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Με ένα καρφί βγάζουμε το κουκούτσι από τα βερίκοκα, τα καθαρίζουμε γύρο-γύρο και τα  βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό που εκεί έχουμε ρίξει το χυμό από ένα λεμόνι για να μην  μαυρίσουν.

2.Φτιάχνουμε ασβεστόνερο και βάζουμε τα βερίκοκα μέσα για  5-6 ώρες.

3.Τα πλένουμε καλά για να φύγει η ασβέστη.

4.Τα ζεματάμε 3 φορές και στο τρίτο ζεμάτισμα βάζουμε ένα κουταλάκι ξινό  και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

5.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και το λεμόνι κομμένο στη μέση και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 με 15 λεπτά.

6.Μετά βάζουμε τα βερίκοκα μέσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά, παίρνουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε μέσα σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

7.Την άλλη μέρα αν έχει βράσει το φρούτο το βγάζουμε και δένουμε το σιρόπι.

8.Το βάζουμε σε αποστειρωμένες γυάλες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΛΥΚΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 gr φύλλα κανταϊφιού
  • 1 κούπα  καρύδια  (250 gr περίπου)                                          Μερίδες: 30-35 Μερίδες
  • 10 φρυγανιές ολόκληρες                                                            Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
  • 1 ½ φλιτζάνι μαργαρίνη                                                            Χρόνος ψησίματος: 30΄- 40΄
  • 1 κουταλάκι κανέλαΓια το σιρόπι 
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 ml νερό
  •  1 φέτα λεμονιού
  •  200 gr γλυκόζη.
  •  2 βανίλιες.

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Αλέθουμε  τα καρύδια με τις φρυγανιές και προσθέτουμε την κανέλλα  τα βάζουμε σε ένα μπολ. Παίρνουμε λίγο-λίγο φύλλο κανταϊφιού και το τραβάμε ελαφριά με τα δάκτυλα να ανοίξει καλά.

2. Βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά καρύδια και το τυλίγουμε ελαφριά σε ρολό (όχι σφίξιμο). Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε την μαργαρίνη  και περιχύνουμε κάθε κομμάτι. Ψήνετε στους 180ο C 30’ περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

3. Στο μεταξύ βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και τη φέτα λεμονιού  για 5 λεπτά προσθέτουμε τις βανίλιες . Περιχύνουμε το γλυκό, κρύο το κανταΐφι ζεστό το σιρόπι όχι καυτό (δηλαδή το χρησιμοποιούμε μετά από τρία λεπτά από το σβήσιμο της φωτιάς). Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι. Πασπαλίστε το με λίγα φιστίκια Αιγίνης.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κιλά καρύδια
  • 2 κιλά ζάχαρη                                                                          Μερίδες: 2,5 Κιλά
  • 5 κούπες νερό                                                                          Χρόνος προετοιμασίας:8 ημέρες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό                                                Χρόνος ψησίματος: 1 ½ ώρες
  • 50 γραμμάρια γαρίφαλα
  • 125 gr γλυκόζη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Παίρνουμε τα καρύδια συνήθως τέλος Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου. Είναι η κατάλληλη εποχή για να μην σφίξει το καρύδι.

2. Τα τρυπάμε με ένα καρφί σταυρωτά, τα ζεματάμε ή τα καθαρίσουμε για να φύγει η φλούδα (φοράμε γάντια για να μην μαυρίσουν τα χέρια μας).

3. Τα βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για 5-7 ημέρες αλλάζοντας το καθημερινά μία με δύο φορές.

4. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία τα ζεματάμε 3 φορές και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο για 24 ώρες.

5. Μετά το εικοσιτετράωρο τα πλένουμε πολύ καλά τα ζεματάμε και τα βάζουμε για μία ώρα σε νερό όπου εκεί θα βάλουμε το ξινό, τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

6. Βάζουμε τα καρύδια μόνα τους για περίπου 1 ώρα (δοκιμάζουμε στο ενδιάμεσο) μέχρι να βράσουν.

7. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις 5 κούπες νερό και τη ζάχαρη για να βράσει και να γίνει το σιρόπι όταν είναι σχεδόν έτοιμο το σιρόπι ρίχνουμε τα καρύδια τα γαρίφαλα και αφήνουμε να δέσει το γλυκό. Προς το τέλος βάζουμε και τα 125gr γλυκόζης.

8. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε αποστειρωμένες γυάλες.

ΑΣΒΕΣΤΟΝΕΡΟ
ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κουτάλες της σούπας ασβέστη σβησμένη
  • 2 λίτρα νερό

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε την ασβέστη και το νερό τα ανακατεύουμε μαζί να γίνει σαν γάλα, το στραγγίζουμε σε μία λεπτή σίτα για φύγει το χώμα. Το ασβεστόνερο το χρησιμοποιούμε για να σκληρύνουμε  τα φρούτα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ

ΥΛΙΚΑ:

Για το κυδώνι :

  • 3 κιλά κυδώνια
  • 3 κιλά ζάχαρη                                                                            Μερίδες: 3,5 Κιλά
  • 9 κούπες νερό (250ml η κάθε κούπα)                                       Χρόνος προετοιμασίας: 48 ώρες
  • 200 gr αμύγδαλα ξεφλουδισμένα                                              Χρόνος ψησίματος: 40′
  • 200 gr χυμό λεμονιού
  • Μερικά κλωνάρια μοσχομόλοχας
  • 1 ολόκληρο λεμόνι
  • ¾ κούπας γλυκόζη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1.Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα-ένα, τα ψιλοκόβουμε με το χέρι μας μπαστου-νάκια ή τα τρίβουμε σε ιδικό  τρίφτη (αν τα κάνουμε με τον τρίφτη θέλει πολύ λίγο βράσιμο), τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και μπόλικο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.                               .

2.Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά.                              .

3.Βάζουμε μέσα τα κυδώνια και τα αμύγδαλα  αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και βγάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα  (αν το έχουμε τρίψει στον τρίφτη θέλει λιγότερη ώρα). Τα αφήνουμε έτσι ένα 24ωρω.

4.Την άλλη μέρα βάζουμε το γλυκό για να δέσει βάζοντας μέσα το λεμόνι κομμένο  και την μοσχομόλοχα, δοκιμάζουμε αν έχει βράσει το κυδώνι, αν έχει βράσει αφαιρούμε  το γλυκό και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να δημιουργηθούν υδρατμοί ώστε οι κόκκοι ζάχαρης που τυχόν έχουν μείνει στα τοιχώματα της κατσαρόλας να λιώσουν για να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας, αυτό ισχύει σε όλα τα γλυκά κουταλιού. Λίγο πριν τελειώσουμε βάζουμε την γλυκόζη  και το κυδώνι μέσα στην κατσαρόλα.

5.Το βάζουμε σε αποστειρωμένες γυάλες και το διατηρούμε για ένα χρόνο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ:

Για το πορτοκάλι:

  • 3 κιλά πορτοκάλια χοντρόφλουδα
  • 3 κιλά ζάχαρη                                                                   Μερίδες: 3,5
  • 6 κούπες νερό (250ml η κάθε κούπα)                              Χρόνος προετοιμασίας: 48 ώρες
  • 1 ολόκληρο λεμόνι                                                           Χρόνος ψησίματος: 40΄
  • ¾ κούπας γλυκόζη

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1.  Τρίβουμε τα πορτοκάλια με έναν λεπτό τρίφτη ολόγυρα. Τα χαράζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους τα αφαιρούμε με προσοχή από τη σάρκα τους. Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τις περνάμε σε μία βελόνα με βαμβακερή κλωστή, σαν κομπολόι.

2. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό για να ξεπικρίσουν αλλάζοντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου 24 ώρες, δοκιμάζοντας το νερό.

3. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα ζεματάμε 3 φορές τουλάχιστον και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

4. Βάζουμε τα 3 κιλά ζάχαρη και τις 6 κούπες νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε το λεμόνι κομμένο στη μέση και τα πορτοκάλια βγάζοντας τα από τη κλωστή και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι έως την επόμενη ημέρα.

5. Ξανά βράζουμε την επόμενη ήμερα, μέχρι να δέσει το σιρόπι (δοκιμάζουμε το γλυκό αν έχει βράσει. Εάν έχει βράσει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και δένουμε το σιρόπι μόνο του).

6. Προς το τέλος προσθέτουμε τα ¾ της κούπας γλυκόζης και το πορτοκάλι εάν το είχαμε αφαιρέσει από την κατσαρόλα.

7. Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρείται για 1 χρόνο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλ. Ζάχαρη
  • 3,5 φλ. αλεύρι                                                                             Μερίδες: 20 Μερίδες
  • 2 φλ. Νερό (θερμοκρασία βρύσης.                                            Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • 3 κουτ. Σούπας ξύδι                                                                   Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • 6 κουτ. Σούπας κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλιΓΛΑΣΟ
  • ¾ Φλ. Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 φλ. Ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. Σούπας κακάο
  • 1 κουτ. Γλυκού σπορέλαιο
  • 3 κουτ. Σούπας νερό
  • 2 βανίλιες

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς.

2.Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

3.Ρίχνουμε το μείγμα  σε αλευρωμένη φόρμα που έχουμε αλείψει με λάδι και το βάζουμε να ψηθεί 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.

4.Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Άν σας φαίνεται πηχτό βάλτε λίγο νερό ακόμα.

5.Βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχνουμε το γλάσο από πάνω. Μπορούμε να γαρνίρουμε με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Σημείωση: Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε  το νερό με χυμό πορτοκάλι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

ΥΛΙΚΑ:

  • 800gr. φυτίνη
  • ½ της κούπας ζάχαρη άχνη                                                   Μερίδες: 50 τεμάχια
  • 4 βανίλιες                                                                               Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • 1 ½ κιλο Αλεύρι                                                                    Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
    (όχι μαλακή ζύμη να πλάθεται)
  • 250gr αμύγδαλα
  • Μία κουταλιά σταχτόνερο προαιρετικά
    (μια κουταλιά στάχτη σε 1/3 της κούπας νερό το στραγγίζω πολλές φορές με ψιλή σήτα μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό)

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

1. Κόβουμε τα αμύγδαλα σε δύο ή τρία κομμάτια, με μία κουταλιά φυτίνη τα καβουρδίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη φυτίνη και την άχνη μαζί με τις βανίλιες και τα χτυπάμε 5 με 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

3. Ρίχνουμε το σταχτόνερο και το αλεύρι και ζυμώνουμε.

4. Βάζουμε μέσα και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

5. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε.

6. Ψήνουμε στους 200ο πάνω κάτω για 20 λεπτά.

7. Ζεστοί όπως είναι ρίχνουμε λίγη άχνη.

8. Σε ένα πιάτο βάζουμε ζάχαρη άχνη και περνάμε τους κουραμπιέδες έναν έναν να πάει παντού η άχνη.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κούπες του τσαγιού λάδι
    ( 1 ελαιόλαδο, 1 καλαμποκέλαιο)
  • 1 κούπα ζάχαρη                                                                       Μερίδες: 50-60 κομμάτια
  • ½ κούπας κονιάκ                                                                    Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
  • ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού                                                  Χρόνος ψησίματος: 40΄
  • 7 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικ πάουντερΣΙΡΟΠΙ
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 3 κούπες νερό
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τα μυρωδικά να βράσουν για 5 λεπτά, μετά βάζουμε και το μέλι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Το αφήνουμε και ξεκινάμε τα μελομακάρονα.

2. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

3. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι στον οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα ανακατεύουμε (προσοχή θα φουσκώσει και θα χυθεί), το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

4. Αφού ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει το μπέικ πάουντερ και μετά το σιμιγδάλι.

5. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη που να πλάθετε χωρίς να κολλάει.

6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά γιατί φουσκώνουν. Τα ψήνουμε στους 200ο πάνω κάτω για  20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

7. Αφού ψηθεί το πρώτο ταψί αφήνουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι (προσοχή μην κρυώσει πολύ), το ίδιο κάνουμε με το επόμενο προσέχοντας να μοιράσουμε το σιρόπι σε ίσες ποσότητες.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Τα βάζουμε σε πιατέλα και βάζουμε σε κάθε ένα λίγο ψιλοκομμένο καρύδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΓΛΥΚΟ ΑΛΑΔΩΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 500gr σιμιγδάλι χοντρό
  • 500gr σιμιγδάλι ψιλό                                                      Μερίδες: 20 μερίδες
  • 1 ½ ποτήρι νερό                                                              Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • 1 ½ χυμό πορτοκάλι                                                        Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
1.
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε την ζάχαρη με το 1 ½ ποτήρι νερό και 1 ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά το μπέικιν, την σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

3. Το αφήνουμε 5 λεπτά.

4. Σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 28Χ38 εκ. βάζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για 50 λεπτά.

5. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι ολόκληρο σαν φρούτο κομμένο στην μέση και την βανίλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

6. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

7. Εφόσον ψηθεί το γλυκό ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι (κρύο σιρόπι και ζεστό γλυκό).

8. Βοηθάμε να απορροφηθεί το σιρόπι χαράζοντας σε κάποια σημεία το γλυκό μας και ξεκολλώντας το από τα τοιχώματα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:

Σερβίρεται σκέτο ή με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

0