Φόρτωση Εκδηλώσεις

« ΟΛΑ

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου. Των Αγίων 630 Πατέρων Δ΄ Οικ.Συνόδου (Ζωντανή Μετάδοση)

Περιγραφή

Ημ/νια:
Ιούλιος 14
Ώρα:
12:00 πμ - 11:30 μμ

Κυριακή Δ΄Ματθαίου. Των Αγίων 630 Θεοφ.Πατέρων της Δ΄Οικ.Συνόδου και του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.  Ζωντανή μετάδοση από την Ιστοσελίδα μας  ΕΔΩ (Ραδιοτηλεοπτική μετάδοση)  

Σημείωση  βασική. Τα κείμενα των τροπαρίων της Ι.Ακολουθίας της Κυριακής των Αγίων 630 Πατέρων ,  μπορεί κανείς να τα διαβάσει ή να τα κατεβάσει από ΕΔΩ

Ακούστε την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής  των Αγίων 630 Πατέρων (Ματθ. ε΄14-19) στην σελίδα Αγιογραφικές Διηγήσεις της ιστοσελίδας μας ΒΙΝΤΕΟ  Νο4/ 10:27΄   ΕΔΩ:

Η Εκκλησία μας την Κυριακή τιμά την μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι συγκρότησαν την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, το 451 μ.Χ., στη Χαλκηδόνα της Μ. Ασίας. Την Σύνοδο συνεκάλεσε ο αυτοκράτορας Μαρκιανός και η σύζυγός του Πουλχερία, οι οποίοι είναι και άγιοι της Εκκλησίας μας, για την αντιμετώπιση τις μονοφυσιτικές θέσεις και τις διαμάχες ως προς το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η Ι.Σύνοδος συγκλήθηκε για να συζητήσει το Χριστολογικό Δόγμα της ορθοδόξου διδασκαλίας σχετικά με την ένωση των δύο φύσεων στο Θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Την ένωση της Θείας και της Ανθρώπινης φύσεως, ατρέπτως, αναλλοιώτως, ασυγχύτως. Σκοπός ήταν η καταδίκη του μονοφυσιτισμού και των εκπροσώπων του. Ονομάστηκε Μονοφυσιτισμός, διότι οι κύριοι εκπρόσωποί του, ο αρχιμανδρίτης Ευτύχιος και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκουρος, υποστήριζαν την εσφαλμένη άποψη ότι στο πρόσωπο του Χριστού υπάρχει μία φύση, η θεία η οποία απορρόφησε την ανθρώπινη κατά την Σάρκωση. Αυτή όμως η θεωρία έχει ολέθριες συνέπειες για τη σωτηρία μας, διότι με την απορρόφηση της ανθρώπινης φύσης από τη θεία δεν έχουμε πραγματική σάρκωση του Χριστού, η οποία θα μπορεί να σώσει τον άνθρωπο από το προπατορικό αμάρτημα και την πτώση μας από τον παράδεισο, και να μας απαλλάξει από την αμαρτία.

Με την απόφαση της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου διακηρύσσεται ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος, δύο τέλειες φύσεις ,η θεία και η ανθρώπινη, ενωμένες ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως σε μία υπόσταση .
Όταν ολοκληρώθηκε η σύνοδος οι Ορθόδοξοι Πατέρες συνέταξαν Τόμο που περιείχε την Ορθόδοξη διδασκαλία, και οι μονοφυσίτες συνέταξαν δικό τους Τόμο που περιείχε τις αιρετικές κακοδοξίες τους. Τοποθέτησαν τους δύο τόμους στην λειψανοθήκη της Αγίας Ευφημίας στο στήθος της και σφράγισαν την λειψανοθήκη. Μετά από οκτώ ημέρες άνοιξαν τη λειψανοθήκη και αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός ο Τόμος των Ορθοδόξων να βρίσκεται στα χέρια της Αγίας μεγαλομάρτυρος, ενώ ο τόμος των μονοφυσιτών ήταν στα πόδια της. Μ’ αυτό το θαύμα η Αγία επικύρωσε τον ορθόδοξο τόμο διατρανώνοντας την αλήθεια της εκκλησίας μας, το χριστολογικό Δόγμα περί της ενώσεως δύο φύσεων του Χριστού. Αυτό το θαύμα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ευφημίας εορτάζει η Εκκλησία στις 11 Ιουλίου, γι ’αυτό και καθιερώθηκε να τιμάται η μνήμη των θεοφόρων πατέρων που συγκρότησαν την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο μεταξύ 13ης και 19ης Ιουλίου.

Ἀπολυτίκια. 

Ἁγίων Πατέρων Δ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἦχος πλ. δ’  (Ἀκοῦστε ἐδῶ)

Ὑπερδεδοξασμένος εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, 
ὁ φωστῆρας ἐπὶ γῆς τοὺς Πατέρας ἡμῶν θεμελιώσας
καὶ δι’ αὐτῶν πρὸς τὴν ἀληθινὴν πίστιν πάντας ἡμᾶς ὁδηγήσας, 
Πολυεύσπλαγχνε, δόξα Σοι.

Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου. Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα. (Ἀκοῦστε ἐδῶ)

Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος,
σάλπιξ θεόφθογγος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος,
καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε,
πᾶσι γὰρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα,
βίου καθαρότητας, διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν,
τῷ πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων,
δι ών ώς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.

Translate »