Φόρτωση Εκδηλώσεις

« ΟΛΑ

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ι.Παράκληση-Ομιλία με θέμα: “ΧΡΗΣΤΟΗΘΕΙΑ” (Ζωντανή μετάδοση)

Περιγραφή

Ημ/νια:
Οκτώβριος 10
Ώρα:
6:00 μμ - 7:30 μμ

Με τη βοήθεια  του  Θεού και τις ευχές του σεβασμιωτάτου ξεκινούν και φέτος οι Ιερές παρακλήσεις και τα εσπερινά κηρύγματα κάθε Πέμπτη 18:00 μμ. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι:….. “Χρηστοήθεια” (με αφορμή τους λόγους του Οσίου Παϊσίου για τον σύγχρονο άνθρωπο)

Την παράκληση της Παναγίας και το εσπερινό κήρυγμα μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά από ΕΔΩ.

……..με αφορμή τους λόγους του Οσίου Παϊσίου για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος, τον Ιούλιο του 1994, άφηνε στον κόσμο με την κοίμησή του μία πνευματική κληρονομιά, την διδασκαλία του. Απλός μοναχός, με τα λίγα γράμματα του Δημοτικού Σχολείου, αλλά με πλούσια την κατά Θεόν σοφία, είχε κενώσει τον εαυτό του για τον πλησίον. Η διδασκαλία του δεν ήταν διδαχή η κατήχηση. Το Ευαγγέλιο το είχε κάνει βίωμά του και η διδασκαλία του πήγαζε από την ζωή του, που χαρακτηριστικό γνώρισμά της είχε την αγάπη. Είχε μορφώσει «εαυτόν» κατά το Ευαγγέλιο, γι’ αυτό πρώτα δίδασκε η μορφή του και ύστερα η ευαγγελική αγάπη και ο φωτισμένος λόγος του. Όταν δεχόταν τους ανθρώπους, με όλες τις ιδιαιτερότητές τους, δεν άκουγε απλώς υπομονετικά τα προβλήματα που του εμπιστεύονταν, αλλά με την αγία του απλότητα και διάκριση έμπαινε βαθιά στην καρδιά τους και έκανε δικό του τον πόνο, την ανησυχία, το πρόβλημά τους. Και τότε σιγά-σιγά  γινόταν το θαύμα, η αλλαγή του ανθρώπου. «Ο Θεός, έλεγε, κάνει το θαύμα, όταν συμμετέχει κανείς με την καρδιά του στον πόνο του άλλου».
«Τα χρόνια που περνούμε είναι πολύ δύσκολα και πολύ επικίνδυνα, αλλά τελικά θα νικήσει ο Χριστός».
Ο περισσότερος κόσμος της εποχής μας είναι μορφωμένος κοσμικά και τρέχει με την κοσμική μεγάλη ταχύτητα. Επειδή όμως του λείπει ο φόβος του Θεού – «αρχή σοφίας φόβος Κυρίου»[1] –, λείπει το φρένο, και με ταχύτητα, χωρίς φρένο, καταλήγει σε γκρεμό…. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο διάβολος βάλθηκε να καταστρέψει τα πλάσματα του Θεού. Έχει κάνει παγκοινιά[1], να καταστρέψει τον κόσμο. Λύσσαξε, γιατί άρχισε να μπαίνει στον κόσμο η καλή ανησυχία. Είναι πολύ αγριεμένος, γιατί γνωρίζει ότι είναι λίγη η δράση του.
Και σημειώνει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης με το ερώτημα: 
Πώς επεκράτησαν τα κακά; (Χρηστοήθεια αγ.Νικοδήμου Λόγος Α΄) και διευκρινίζει λέγοντας:
“Και λοιπόν, επειδή ή αμαρτία και το κακόν δεν στερεώνεται από κανένα νόμο, ούτε φυσικό ούτε Θεϊκό ούτε ανθρώπινο, άλλα μάλιστα ανατρέπεται από όλους τούς νόμους, πώς αυτό επεκράτησε στον κόσμο και κυριεύει τώρα τους άθλιους ανθρώπους; Εγώ να σας πώς από άλλην, αδελφοί μου, αφορμήν δεν στεριώθηκε η αμαρτία και αύξησε εις τον κόσμο, παρά από τις κακές συνήθειας των μωρών και διεφθαρμένων ανθρώπων από τις άλογες προλήψεις μερικών ανοήτων, και από τις παράνομες και ασυλλόγιστες παραδόσεις, τις οποίες εφεύρηκαν μεν οι παλαιοί άνθρωποι, τις ακλούθησαν δε ως τυφλοί και τις εφύλαξαν οι μεταγενέστεροι…  Διά τούτο και εγώ, αδελφοί μου Χριστιανοί, αποφάσισα σήμερον να λαλήσω καθολικώς για τις καλές και διά τις κακές συνήθειας, και να σάς παρακινήσω να φυλάτε μεν τις καλές και ψυχωφελείς συνήθειες, τις δε κακές και ψυχοβλαβείς να αποστραφείτε και να μισήσητε…
Translate »