Categories: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Leave a comment

2019. 18 ΟΚΤ. Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Γεωγραφικά:
Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια όμορφη κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στο Όρος Όλυμπος και το Όρος Όσσα (Κίσσαβος). Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος, σχηματίζοντας το Δέλτα των εκβολών του στην περιοχή του Στομίου και της Αλεξανδρινής του Ν.Λαρίσης, σε έναν τόπο και μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία. Η κοιλάδα των Τεμπών είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς με πολλές φυσικές πηγές νερού, όπως η γνωστή από την αρχαιότητα «Πηγή της Δάφνης», που βρίσκεται κοντά στην νότια έξοδο των Τεμπών. Αποτελεί καταφύγιο για σπάνια πουλιά – παρυδάτια και αρπακτικά (225 είδη, ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί και φλαμίνγκο), ενώ υδροχαρή δέντρα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές κ.ά.), που φυτρώνουν μέσα από τα νερά του ποταμού και δάση από πλατάνια με σπάνια λουλούδια στους βράχους, συνθέτουν το τοπίο.

Ιστορικά:
Οι αρχαίοι συγγραφείς συμφωνούν ότι τα Τέμπη (τέμνω – κόβω) είναι δημιούργημα φοβερού σεισμού, που χώρισε τα βουνά και προκάλεσε το στράγγισμα του νερού της λίμνης που σκέπαζε τη Θεσσαλική πεδιάδα. Ιστορικά το όνομα των Τεμπών διατηρείται από την αρχαιότητα. Ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητος Στράβων, ο ποιητής Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του, ο Βιργίλιος, ο λυρικός ποιητής Οράτιος, ο επικός ποιητής Λουκανός, ο Πλίνιος, ο Σενέκας και τόσοι άλλοι, αμιλλώνται σε περιγραφικές εξάρσεις προκειμένου να τονίσουν την ομορφιά της.
Μια πλειάδα Λατίνων συγγραφέων, ποιητών και ιστορικών μίλησαν σε διάφορα έργα τους για την Κοιλάδα των Τεμπών περιγράφοντάς την με πληθώρα επιθέτων, όπως βαθύσκιος, καταπράσινος, ειδυλλιακός, δασοσκεπής και άλλα. Από τον Λατίνο συγγραφέα Κλαύδιο Αιλιανό, στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, αντλούμε ίσως την καλύτερη περιγραφή του φυσικού μεγαλείου των Τεμπών: «Τα Τέμπη είναι μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα, βουνά πανύψηλα… Στη μέση κυλάει ο Πηνειός με τους πολλούς παραποτάμους του, οι οποίοι συμβάλλουν στη διόγκωση των νερών του. Αυτή η περιοχή προσφέρει πλήθος τοποθεσίες για ξεκούραση, τις οποίες η ίδια η φύση μόνη της φρόντισε να διαμορφώσει, χωρίς η τέχνη να συμβάλει ουσιαστικά. Ο κισσός με τις φουντωτές κληματσίδες φυτρώνει εδώ πλούσιος και τυλίγεται γύρω από τους ψηλούς κορμούς των δένδρων, όπως πλούσια φυτρώνουν και τα βάτα στην κορυφή του βουνού, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια των βράχων». Την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Τέμπη λέγονταν και Μπαμπά. Με το ίδιο όνομα αναφερόταν και το μικρό χωριό στην είσοδο της κοιλάδας, που πλέον ονομάζεται Τέμπη.
Ο Ολλανδός ζωγράφος και χαρτογράφος Abraham Ortelius έγραψε το 1595 : «Στα Τέμπη η φύση σκόρπισε σπάταλα όλα της τα δώρα: ορεινούς όγκους, πλαγιές, γκρεμούς, ανάβρες γάργαρες και δροσερές, οι οποίες πιδακίζουν από τις βραχότρυπες, χλωρίδα πολυποίκιλη με αμέτρητες τις αποχρώσεις του πράσινου, δένδρα πανύψηλα και αιωνόβια και στο μέσον ένα ποτάμι μυθικό, που κυλάει τα θολά νερά του ήρεμα, αθόρυβα και ασταμάτητα».
Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη γεωστρατηγική σημασία από την αρχαιότητα για τη διέλευση στρατευμάτων από τη Μακεδονία προς τη Νότια Ελλάδα, καθώς λόγω της στενότητάς της μπορούσε να ελεγχθεί πολύ εύκολα. Οι ιστορικοί περιγράφουν με μεγάλη έμφαση τις προσπάθειες στρατών να τα περάσουν χωρίς απώλειες από αμυνόμενους αντιπάλους. Από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, και ως τους Γερμανούς που έφτασαν στα Τέμπη στις 16 Απριλίου του 1941, η κοιλάδα των Τεμπών ήταν μια υπόθεση δύσκολη, που απαιτούσε καλή γνώση του εδάφους και ευφυή στρατηγική.

Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής:
Κτισμένο μέσα σε βράχο από την πλευρά του Ολύμπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί όλο το χρόνο. Η εκκλησία χτίστηκε το 1921 από σιδηροδρομικούς με αφορμή τη θαυματουργή επέμβαση της Αγίας Παρασκευής, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από τον Όλυμπο και αντί να καταλήξει στο διερχόμενο τρένο, άλλαξε πορεία και έπεσε στον Πηνειό. Σε μικρή απόσταση από το ναό υπάρχει Αγίασμα το οποίο ρέει μέσα σε μια μικρή σπηλιά. Η πρόσβαση στο ναό μέχρι το 1960 γινότανε με βάρκα διασχίζοντας τον Πηνειό ποταμό , ενώ σήμερα πραγματοποιείται μέσω της κρεμαστής πεζογέφυρας προσφέροντας και ένα όμορφο θέαμα της κοιλάδας των Τεμπών. Το Ιερό Προσκύνημα πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, εορτή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Σήμερα, από την περιοχή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ στις 6 Απριλίου 2017, εγκαινιάστηκαν δύο σήραγγες, εκ των οποίων η μία είναι η μακρύτερη οδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι σήραγγες κατασκευάστηκαν στο όρος Κίσσαβος και μέσα από αυτές διέρχεται πλέον η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών –Θεσσαλονίκης παρακάμπτοντας την κοιλάδα των Τεμπών.

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A4%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8E%CE%BD
http://greekworldhistory.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap