Υπο ανέγερση Ι.Ναός ΑΓ.ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Από το 2007, δεδομένου του γεγονότος της πολεοδομικής επέκτασης της πόλεώς μας προς την ανατολική της πλευρά, στην οποία βρίσκεται και η ενορία μας, άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη ανέγερσης ενός ακόμα Ιερού Ναού. Ο Ενοριακός μας Ναός του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης, παρόλες τις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης που πραγματοποιήθηκαν το 2010, κατακλύζεται από πλήθος πιστών κατά τις λατρευτικές Ι.Ακολουθίες, οι οποίες γεμίζουν τόσο τον κυρίως Ιερό Ναό με τον γυναικωνίτη, όσο και τον υπόγειο Ι.Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Φανουρίου, στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης εικόνας και ήχου της Θ.Λειτουργίας που τελείται στον άνωθεν Ι.Ναό. Επιπρόσθετα, το μεγάλος βάθος της έκτασης που καλύπτει η ενορία μας δυσχεραίνει την πρόσβαση στον Ι.Ναό και έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πιστοί, λόγω της απόστασης, να μην έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιάζονται ή να εκκλησιάζονται πλημμελώς.
Τον Μάιο του 2010, και μετά από πολλές προσπάθειες, με απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου δίνεται η σχετική έγκριση (Αριθμ.Πρωτ. 719, Αριθμ.Διεκπ. 258 3-5-2010) για την ίδρυση μιας νέας ενορίας που θα τιμάται στον Άγιο Λουκά τον Ρώσο και Ιατρό Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας και Συμφερουπόλεως. Ο Δήμος Λαρισαίων ανταποκρινόμενος στο υποβληθέν αίτημα παραχωρεί με σχετική του απόφαση (Αρ.Πρωτ. 15174 27-9-2010) κατάλληλο χώρο για την ανέγερση του Ιερού Ναού στο ανατολικό τμήμα της πλατείας που περικλείεται από τις οδούς Α.Αλεξάνδρου-Μεθοδίου-Νικόπολης, στην περιοχή των Σχολείων (Τέρμα Βόλου).
Στις 14 Μαΐου 2010 συστήνεται με τη βοήθεια του Θεού η πρώτη Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση του νέου Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Στις 17 Μαΐου 2011 τοποθετείται στο χώρο του υπό ανέγερση Ι.Ναού ένα καλαίσθητο προσκυνητάρι (Δείτε ΦΩΤΟ από την τοποθέτηση του Προσκυνηταρίου του Αγ. Λουκά Ιατρού Νο 3γ1/1 στην Αρχειοθήκη της Ιστοσελίδας μας ΕΔΩ:)και το ίδιο έτος στις 10 Ιουνίου 2011, παραμονή της εορτής του αγίου, τελείται εκεί για πρώτη φορά η Πανηγυρική Ακολουθία της Αρτοκλασίας. Έκτοτε και μέχρι το έτος 2013 κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν στον υπό ανέγερση χώρο, στο Ιερό Προσκυνητάρι του Αγίου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Εορτής του Εσπερινού προς τιμήν του Αγίου Λουκά, ενώ οι υπόλοιπες ελάμβαναν χώρα στον Ιερό Ναό του Μεγ. Αγ. Γεωργίου. Δείτε ΦΩΤΟ Νο 4α/1 από τις Εορταστικές Εκδηλώσεις (2011-2013) στο Προσκυνητάρι του Αγίου Λουκά του Ιατρού (Οδ. Α.Αλεξάνδρου-Μεθοδίου-Νικόπολης) ΕΔΩ:
Το 2013 όμως με την Υπ.Αρ.Πρωτ. 7029 14-6-2013, απόφαση του Δήμου Λαρισαίων/Δνση Πολεοδομίας «απορρίπτεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Πόλης Λάρισας με χαρακτηρισμό τμήματος ΟΤ Γ1205 από χώρο πλατείας σε χώρο εκκλησίας στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου» και το θέμα της παραχώρησης του χώρου τίθεται στο αρχείο της εν λόγω υπηρεσίας.
Από τότε και μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι άοκνες προσπάθειες των μελών της Ερανικής Επιτροπής για την ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του Ενοριακού Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Το 2018 και σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στον ηλεκτρονικό τύπο (larissanet.gr 15 Μαρτίου 2018) η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ενημερώνει τους κατοίκους της Συνοικίας του Αγίου Γεωργίου ότι «Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Δήμου Λαρισαίων με τους ιδιοκτήτες του μεγάλου ΚΧ.1250 που περικλείεται μεταξύ των οδών Σικελιανού-Αρη Αλεξάνδρου Γλαφυρών και Ρίτας –Μπούμη- Παπά, για εξαγορά ενός μεγάλου τμήματος από το Δήμο και αποδέσμευσης του υπολοίπου. Στόχος είναι εκεί να δημιουργηθεί μια νέα πλατεία και ένα τμήμα του να δοθεί στην Ιερά Μητρόπολη για ανέγερση Ιερού Ναού».

Δείτε από Εορταστκές Εκδηλωσεις Έτους 2016 ΦΩΤΟ Νο13, Έτους 2017 ΦΩΤΟ Νο 47 & 48, Έτους 2018 ΦΩΤΟ Νο 114 & 115 στην Αρχειοθήκη της Ιστοσελίδας μας ΕΔΩ:

Translate »