Categories: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΑ Leave a comment

ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

Σχολιασμός στην ευαγγελική περικοπή Ματθ.ιδ΄ 22-34.
Ο απ.Πέτρος  θέλει να περπατήσει πάνω στα κύματα, όμως τρομάζει και τότε ζητά τη βοήθεια του ΙΣ ΧΡ.

Τελικά ο ΙΣ. ΧΡ. είναι μεγάλο “πειραχτήρι”.

Τελικά ο ΙΣ ΧΡ είναι μεγάλο πειραχτήρι, διότι αφού πολλαπλασίασε  τους άρτους λέει στους μαθητές να μπουν στο πλοίο και να περάσουν απέναντι.

– Γιατί το κάνει αυτό; Δεν μπορούσαν να πάνε όλοι μαζί;

Εκείνος όμως κάνει τάχα ότι πρέπει να παραμείνει για να απολύσει τους όχλους. Αλλά οι μαθητές προβληματίζονται για τη στάση αυτή του Κυρίου  και δεν φεύγουν. Έχουν περιέργεια να δουν τί θα κάνει ο Κύριος με τους όχλους. Έχουν μέσα τους κάποια ερωτήματα. Γιατί τους λέει να φύγουν  κι αυτός μένει πίσω με τους όχλους; Τί θα κάνει μαζί τους και δεν τους χρειάζεται. Κι αν δεν έλθει να συναντηθεί μαζί τους; Έπειτα πότε και με τι θα έλθει, δεν θα αργήσει; Έπειτα όλοι μαζί αποτελούν μία ομάδα δράσης τώρα γιατί να χωρίσουν;

Όλα αυτά και ίσως κι άλλα οδηγούν τους μαθητές στο να μη θέλουν να φύγουν. Όμως ο Κύριος επιμένει.

-Πρέπει να φύγετε παιδιά μου. Δεν σας χρειάζομαι άλλο. Πρέπει εσείς να πάρετε το πλοίο και να φύγετε μόνοι σας και θα ανταμώσουμε απέναντι.

-Μα τι σε πειράζει δάσκαλε να μείνουμε και να σε περιμένουμε ;

-Όχι δεν θα μείνετε. Εσείς θα φύγετε κι εγώ θα απολύσω τους όχλους και μετά θα έλθω.

-Μα Κύριε…

-Δεν υπάρχει μα. Θα φύγετε και θα πάτε απέναντι, και τους αναγκάζει να μπουν στο πλοίο μόνοι τους.

Γιατί το κάνει αυτό; διότι ήθελε να παίξει μαζί τους. Ήθελε να τους τρομάξει λίγο προκαλώντας θαλασσοταραχή. Μια θαλασσοταραχή που κρατά όλη την νύχτα. Φυσικά ανησυχούν οι μαθητές. Όμως το παιχνίδι συνεχίζεται. Κατά τα χαράματα εμφανίζετε ο Κύριος να περπατά πάνω στη θάλασσα και ο τρόμος τους γίνεται ακόμη πιο μεγάλος μόλις τον βλέπουν κι από το φόβο τους έβαλαν τις φωνές.

-Φάντασμα!!!.

Και στο σημείο αυτό το παιχνίδι γίνεται  πιο έντονο. Τους μιλάει:

– “μη φοβάστε εγώ είμαι”

-Εσύ είσαι;

Καλά, πριν λίγες ώρες χώρισαν και τώρα δεν τον γνωρίζουν;  Ίσως γιατί ακόμη δεν είχε χαράξει καλά η ημέρα.

-Εσύ είσαι, λοιπόν; Και πώς έφθασες εδώ; γιατί περπατάς πάνω στα κύματα; γιατί δεν ήλθες μέσα στο καΐκι; gιατί έρχεσαι τέτοια ώρα και δεν ήλθες νωρίτερα; Όχι, φάντασμα είναι, δεν είσαι εσύ.

Όμως ο απ.Πέτρος έχοντας περισσότερο θάρρος και έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στην εξυπνάδα του αψηφά τα κύματα και τον κίνδυνο και κάνοντας τον παλληκαρά  λέει στον παράξενο επισκέπτη.

– Κοίταξε μη μας δουλεύεις τώρα και να ξέρεις εμένα αυτά δεν με πιάνουν κορόιδο. Εμείς τον διδάσκαλο τον αφήσαμε πέρα στη στεριά και θα ανταμώσουμε απέναντι, αφού πάρει το άλλο καράβι. Όμως αφού λες ότι είσαι εσύ απέδειξέ το και μη μας δουλεύεις.

Φυσικά ο Κύριος συνέχιζε το παιχνίδι με την τρικυμισμένη θάλασσα γιατί τα κύματα ήταν ακόμη μεγάλα και δυνατός ο άνεμος.

– Λοιπόν αν είσαι ο Κύριος, όπως λες, κάνε τώρα ένα θαύμα. Κάνε να περπατήσω κι εγώ πάνω στα κύματα.

Και τώρα ο Κύριος βλέποντας τις ανόητες σκέψεις του απ.Πέτρου που το παίζει έξυπνος, το αλλάζει το παιχνίδι και το περιορίζει στον Πέτρο που δεν καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του τυφλωμένος από την αίσθηση ότι αυτόν δεν τον κοροϊδεύει κανείς τόσο εύκολα. Και φυσικά ο Κύριος γελά μαζί  του.

-Έλα Πέτρο. Έλα εσύ που είσαι παλικάρι. Έλα περπάτα πάνω στα κύματα.

Κι ο Πέτρος πηδά μέσα στη θάλασσα.

Που πηγαίνεις απ.Πέτρο, αφού δεν είσαι σίγουρος για αυτό που βλέπεις; Γιατί πιστεύεις με τόση αφέλεια στο κάλεσμά του αφού πριν λίγο τρόμαξες κι εσύ μαζί με τους άλλους φωνάζοντας: Φάντασμα!!!. Κι αν δεν είναι ο Κύριος; Πού πηγαίνεις, λοιπόν;.

Και τότε γίνεται αυτό που μας κάνει όλος να γελάμε. Ο απ.Πέτρος πήδησε μεν μέσα στη θάλασσα και να!! περπατά κι αυτός πάνω στα κύματα. Ο Κύριος είναι, λοιπόν. Αλλά με τα κύματα τώρα τι κάνουμε; Ο απ.Πέτρος σαν περπάτησε για λίγο πάνω στα κύματα και σαν τον έσπορξε ο δυνατός άνεμος και τον ταρακούνησαν τα κύματα, ο παλληκαράς τρόμαξε κι άρχισε να βυθίζεται και σκέφθηκε, πάει τώρα πνίγομαι και τότε έβγαλε μια δυνατή κραυγή.

-Κύριε σώσε με.

-Κι αφού ο Κύριος ολοκλήρωσε το παιχνίδι τον πιάνει από το χέρι, κοιτά το χλωμό και τρομαγμένο πρόσωπό του, τον ανεβάζει στο πλοίο και σταματά τον άνεμο και το παιχνίδι φυσικά με τους μαθητές του.

Παίζει λοιπόν ο Κύριος μαζί μας και χαμογελά καθώς βλέπει ότι αισθανόμαστε δυνατοί μόνοι μας. Δυνατοί με ξένα κόλλυβα. Δυνατοί με ξένες δυνάμεις. Δυνατοί και έξυπνοι με ένα μυαλό που το δανεισθήκαμε σαν γεννηθήκαμε και θα το αφήσουμε όταν πεθάνουμε. Δυνατοί με ένα σώμα αθλητικό, δυνατό, που θα τσακίσει με τα γηρατειά. Δυνατοί με μια εξουσία που την αποκτήσαμε και σύντομα θα την χάσουμε. Δυνατοί με τον πλούτο που διαθέτουμε και πουλάμε κι αγοράζουμε και ζούμε μέσα στη φαντασία της ύλης που καταστρέφεται και φεύγει και πάει σε άλλα χέρια. Δυνατοί αφού κάνουμε ότι θέλουμε και κανείς δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα.  Δυνατοί αφού γλεντάμε, απολαμβάνουμε τις ηδονές, και ικανοποιούμε όλες τις επιθυμίες μας. Δυνατοί αφού μπορούμε και αποδεικνύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι και τίποτα στις σκέψεις μας δεν μπορεί παραβγεί.

Πόσο ανόητοι όμως είμαστε!!!. Σαν τον απ.Πέτρο.

-Καλέ μου απόστολε, αφού δεν είσαι σίγουρος ότι αυτό που βλέπεις είναι ο Κύριος, γιατί ζητάς το θαύμα. Δεν αναρωτήθηκες ότι αν δεν ήταν ο Κύριος τι θα συνέβαινε; Πώς προχωρείς στην αβεβαιότητα; Πώς ζητάς απόδειξη αλήθειας από αυτό που δεν πιστεύεις ότι είναι αληθές. Από αυτό που ακόμη πιστεύεις ότι είναι φάντασμα και μια απάτη μπροστά στα μάτια σου που την μεγαλοποιεί η φαντασία σου;

Αλλά μήπως κι εμείς το ίδιο δεν κάνουμε; Με φαντασιώσεις και απάτες δεν ζούμε; Εμείς δεν είμαστε που δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα χάσουμε τις δυνάμεις μας, τα πλούτη μας, την εξουσία μας;  Αφού μας αρέσει να ζούμε με την απάτη του σήμερα ως ένα αιώνιο παρόν. Αφού θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι με όσα χάνονται.

Όμως ας συνέλθουμε από τις αυταπάτες που μας δημιουργεί η θρυμματισμένη από την πτώση ύπαρξή μας κι ας  κατανοήσουμε ότι ο στόχος μας δεν είναι η πολυπρόσωπη και υποκριτική θάλασσα της παρούσης ζωής αλλά η αντίπερα όχθη. Εκεί είπε ότι μας περιμένει ο Κύριος και εκεί θα τον συναντήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »