Κατηγορία:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Ι.ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Με την βοήθεια του Θεού πραγματοποιήθηκε στον Ιερό μας Ναό, την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα, η ακολουθία του Ι.Ευχελαίου με την συμμετοχή πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Το Ιερό Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά Ι.Μυστήρια της εκκλησίας μας, το οποίο είναι προαιρετικό. Τελείται στον Ι.Ναό ή στο σπίτι από τον ιερέα για την ίαση σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μυστήρια στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουμε, όπως π.χ Εξομολόγηση, Θ.Κοινωνία κ.α.
Η πρώτη καταγραφή της σημασίας του Ι.Ευχελαίου βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη όπου μας αναφέρει ο απόστολος Ιάκωβος: «Εάν κάποιος είναι άρρωστος, να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι’ αυτόν και να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου…» «ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ’ αὐτὸν ἀλείψαντες αὐτὸν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου·….» (Επιστολή Ιακώβου ε, 14-15).
Κατά την τέλεση του μυστηρίου, διαβάζονται επτά ευαγγελικά αναγνώσματα. Με τις ευχές που αναπέμπουν οι ιερείς προς τον Κύριο το λάδι αγιάζεται και παύει να είναι απλό λάδι όπως αντίστοιχα και το νερό γίνεται αγιασμός κατά την τέλεση του αγιασμού. Με το αγιασμένο αυτό πλέον έλαιον ο ιερέας στο τέλος της ακολουθίας χρίζει τους πιστούς σταυροειδώς, τόσο στο πρόσωπο όσο και στα χέρια, στην περιοχή της παλάμης και της εξωτερικής πλευράς, ευχόμενος «Εἰς ἴασιν ψυχῆς καί σώματος» Ἀμήν.

Δείτε ΦΩΤΟ στην αρχειοθήκη Νο 170 της ιστοσελίδας μας ΕΔΩ:

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ στην αρχειοθήκη της ιστοσελίδας μας ΕΔΩ:

 

0