Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)

Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου

Ίδρυση 324 μ.Χ.
Ιδρυτής Άγιος Αχίλλιος 4ος μ.Χ. αιώνας
Xώρα Ελλάδα
Υπαγωγή Εκκλησία της Ελλάδος
Αρχιερατικές περιφέρειες 10
Μητροπολιτικός ναός Ι.Ν. Αγίου Αχιλλίου
Ιεραρχία
Μητροπολίτης Ιερώνυμος Α’ (Νικολόπουλος)
Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός

Ο Μέγας και Άγιος Κωνσταντίνος στις 4 Νοεμβρίου του 324 μ.Χ. ίδρυσε στη Λάρισα Επισκοπή και αναγνώρισε ως πρώτο Επίσκοπο, τον Άγιο Αχίλλιο από την Καππαδοκία, ο οποίος παίρνοντας μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο διέπρεψε με τους λόγους και τα θαύματά του εναντίον του Αρείου και της αίρεσής του. Την ίδια περίοδο και από τον ίδιο τον ιδρυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Επισκοπή της Λάρισας ανυψώνεται σε Αρχιεπισκοπή με όλα τα δικαιώματα της αυτονομίας, ανάμεσα στο πλήθος των Επισκοπών της Θεσσαλίας. Ενώ περίπου διακόσια χρόνια αργότερα και το 531 μ.Χ. μετά από τοπική σύνοδο των θεσσαλικών επισκοπών η Λάρισα ανυψώνεται σε Μητρόπολη.

Μέχρι τα χρόνια των Οθωμανικών επιδρομών η Λάρισα ήταν η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας οπότε και η πρωτεύουσα Μητρόπολη, όλων των Επισκοπών της. Στα χρόνια όμως του Βαγιαζήτ Α΄ και από το 1391, η Λάρισα λόγω των επιδρομών και των διώξεων κατέστη πόλη δίχως Χριστιανούς, οπότε και η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται στα Τρίκαλα. Μετά από τέσσερις αιώνες επέστρεψε η έδρα της Μητροπόλεως ξανά στη Λάρισα, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Νεόφυτος Γ΄ το 1739, με συνοδικό πατριαρχικό γράμμα του, επανασύστασε την Επισκοπή Τρίκκης. Έτσι ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιάκωβος Β΄ επανήλθε στην πόλη της Λάρισας. Από τότε η είναι η καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου όπως οριστικά ονομάζεται από το 1734 έως και σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr) Η Θεσσαλία από τους αρχαιότατους χρόνους ακόμα, με τους μύθους και τους θρύλους της, αναγνωριζόταν ως η πανάρχαια κοιτίδα της θρησκείας και του πολιτισμού […]
ΕΝΟΡΙΕΣ
(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr) ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΕΣ Αρχιερατική Επιτροπεία Λαρίσης Αρχιερατικός Επίτροπος: Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός Έδρα: Λάρισα ΛΑΡΙΣΑ Ι.Ν. Αγίου Αχιλλίου (Μητροπολιτικός Ναός) – ΤΚ 41221 Ιερέας Τηλ. Ναού Τηλ. Οικίας […]
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)
Translate »