Categories: ΔΙΑΦΟΡΑ Leave a comment

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο ιερός μας Ναός είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Η ανάγκη ανέγερσης ενός νέου ιερού ναού στο ανατολικό διαμέρισμα της Λάρισας εμφανίσθηκε πολύ νωρίς. Ήδη από το 1964 επί Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος κ. Ιακώβου Σχίζα, εμφανίζονται και επισήμως οι πρώτες προσπάθειες. Έτσι στις 11 Ιουνίου 1964 και μετά από αίτηση (4/552), του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιερά Μητροπόλεως Λαρίσης και Πλαταμώνος, το αρμόδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο εγκρίνει και συγκροτεί (αρ.πρωτ. 26909/11-6-1964) την πρώτη ερανική επιτροπή, διαρκείας τριών ετών και διορίζει τα μέλη αυτής με σκοπό να διενεργήσουν έρανο μεταξύ των κατοίκων του νομού Λαρίσης δια την ανέγερσιν του Ιερού Ναού μας.

Επί Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Θεολόγου Πασχαλίδη έγιναν έντονες προσπάθειες εξεύρεσης ενός κατάλληλου και λειτουργικά άνετου οικοπέδου και σε κατάλληλο για την ενορία χώρο.

Στη συνέχεια, επί Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Σεραφείμ Ορφανού εξευρέθη το σημερινό οικόπεδο (Συμβόλαιο Πωλητηρίου Οικοπέδου 29 Ιουνίου 1981), όπου με πολλές θυσίες άρχισε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, εντός της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και με την φροντίδα των ιερέων της.

Τελικά οι άοκνες προσπάθειες των μελών όλων των ερανικών επιτροπών και οι δωρεές και θυσίες των ανθρώπων έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου, ο σεβασμιότατος κ.Σεραφείμ θεμελιώνει τον Ιερό Ναό στις 20 Μαΐου 1984 και λειτουργεί για πρώτη φορά την Κυριακή των Βαΐων 11 Απριλίου 1993.

Στις 3 Νοεμβρίου 1997, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, ο μητροπολίτης μας τελεί τα εγκαίνια του ναού και στη συνέχεια, μετά από πολλές προσπάθειες, ιδρύθηκε η ενορία με το Προεδρικό Διάταγμα 41, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 44/8-3-1999 (σελ. 647).

Ο περίλαμπρος αυτός ναός δεν μπόρεσε εξ’ αρχής να έχει τους κατάλληλους βοηθητικούς και λειτουργικούς χώρους. Εξωτερικά φάνταζε ως ένας μεγαλοπρεπής ναός, αλλά εσωτερικά ήταν πολύ μικρός (120 περίπου καθίσματα) για τις ανάγκες της ενορίας, χωρίς αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Αιτία ήταν η διέλευση της Π.Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραπλεύρως του ιερού ναού, που καθιστούσε απαγορευτική την οποιαδήποτε επέκτασή του.

Όταν όμως η Π.Ε.Ο. αποχαρακτηρίστηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 358/21-4-2005 μετονομαζόμενη σε Κ.Καραμανλή, ήρθησαν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να μπορέσει ο ναός μας να αποκτήσει όλους εκείνους του απαραίτητους χώρους. Έτσι μέχρι σήμερα ο ναός μας μεγάλωσε με μια σειρά παρεμβάσεων, αναπλάσεων και επεκτάσεων δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός βυζαντινού Σταυροειδούς ιερού ναού με τρούλο. Αναμορφώθηκε το προαύλιο, κατασκευάστηκε περίτεχνη φιάλη, έγιναν πιο λειτουργικές οι είσοδοι στον υπόγειο ναού του Αγίου Φανουρίου, κατασκευάστηκε το Αρχονταρίκι “Κιβωτός” και οι εργασίες καλωπισμού συνεχίζονται ακόμη και μέχρι σήμερα.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ  5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Την Ενορία του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην παλαιά εθνική οδό, επισκέφθηκε τούτες τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης του Ιερού Ναού.
Θαύμασε πραγματικά την προσπάθεια και ευλόγησε από καρδιάς τους κόπους και τους μόχθους του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου Κοντογιάννη και των ευγενών συνεργατών όλου του ενοριακού έργου.
Την ημέρα της δεντροφύτευσης του προαυλείου χώρου της Εκκλησίας, φύτευσε συμβολικά δύο κυπαρίσσια, εκατέρωθεν της εισόδου της πλατείας του Ιερού Ναού, και συνεχάρη τους νέους και τις νέες της ενορίας και γι’ αυτή τους την προσπάθεια, αλλά και για τη νεανική και κατηχητική τους προσφορά μέσα στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου.
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις αίθουσες των κατηχητικών συνάξεων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά την ανακαίνιση του Ιερού Ναού καθώς και τον υπόγειο Ιερό Ναό του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς.
Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το άριστα οργανωμένο και πολύ χρήσιμο στις μέρες μας, παντοπωλείο της Ενορίας, όπου ο κάθε πτωχός συμπολίτης μας μπορεί να πάρει κάτι για το τραπέζι του και κυρίως με την ιματιοθήκη των ενδεών αδελφών και την αίθουσα διδασκαλίας ραπτικής για τα νέα κορίτσια της Ενορίας.

ΝΕΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ  
“ΚΙΒΩΤΟΣ”

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση ένοιωσαν οι πολυπληθείς νέοι της ενορίας μας, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, το απόγευμα, όταν μετά από πολλούς κόπους και προσπάθεια πολλών μηνών, εγκαινιάστηκε το νέο καλαίσθητο Αρχονταρίκι, με το όνομα ¨ΚΙΒΩΤΟΣ¨ για να θυμίζει την παλαιά Κιβωτό, στην οποία όποιος εισέρχεται σώζεται. 

Ενθουσιασμένος ιδιαίτερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτού του έργου, συνεχάρη τον δραστήριο Προϊστάμενο της ενορίας και πρωτεργάτη του έργου αυτού, Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Κοντογιάννη και τους νέους της ενορίας για το νέο τους αυτό έργο, το  οποίο θα κοσμεί την ενορία και θα φιλοξενεί πολλές πνευματικές εκδηλώσεις για την ωφέλεια των πιστών. 

Μετά την ακολουθία του αγιασμού, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος μαζί με τους πατέρες του Ιερού Ναού, π. Νικηφόρο και π. Βασίλειο, τους ευλαβεστάτους δωρητές, που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ανοικοδόμηση και τον εξωραϊσμό του πνευματικού αυτού κέντρου καθώς και όλα τα παιδιά της ενορίας προέβησαν στην αποκάλυψη της βυζαντινής αγιογραφίας της φιλοξενίας του Αβραάμ και μιας θαυμάσιας παραστάσεως από ανθισμένους κήπους, τους οποίους φιλοτέχνησαν οι νέοι βλαστοί της ενορίας. 

Την χαρά των εγκαινίων της ¨ΚΙΒΩΤΟΥ¨ συμπλήρωσε κατά την ώρα του κεράσματος η θαυμάσια χορωδία των παιδιών που τραγούδησε ωραιότατα παραδοσιακά ψαλμοτράγουδα και στο τέλος ο Μητροπολίτης παρότρυνε τα αγόρια και τα κορίτσια της ενορίας να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο της χορωδίας και της καλλιέργειας τόσο των φωνών τους, όσο και των ταλάντων με τα οποία τους επροίκισε ο Θεός!

Τόσο η ακολουθία του αγιασμού και των εγκαινίων, όσο και η πνευματική σύναξη που ακολούθησε μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου, από την ιστοσελίδα μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »