Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Ο Ι.Ν. ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Στον Ιερό μας Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης υπάρχει o υπόγειος Ι.Ναός, ο οποίος τιμάται στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Φανουρίου και πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου.
Αρχικά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του Ενοριακού Ι.Ναού, οι λατρευτικές Ακολουθίες τελούνταν στον υπόγειο Ι.Ναό, ο οποίος φέρει ένα όμορφο πλίθινο Ι.Τέμπλο και Πρόναο. Στην αρχική του κατασκευή η κάθοδος πραγματοποιούνταν από δύο πλαϊνές εισόδους (Βόρεια και Νότια), αρχικά στον πρόναο και εν συνεχεία στον κυρίως Ι.Ναό, ενώ οι βοηθητικοί του χώροι περιορίζονταν σε μια μόνο αίθουσα διαφόρων χρήσεων.
Από τον Ιανουάριο του 2007 άρχισαν σιγά σιγά να διαμορφώνονται, εκμεταλλευόμενοι τους ήδη υπάρχοντες χώρους, μία Αίθουσα Ιματιοθήκης, το Ενοριακό Παντοπωλείο και μια αίθουσα συσκευασίας και αποθήκευσης διαφόρων ειδών. Διαμορφώνεται επίσης ειδικός-κατάλληλος χώρος, όπου αρχίζουν να λειτουργούν τα Ενοριακά Συσσίτια «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ» της Ενοριακής μας Συντροφιάς του Μεγ. Αγ. Γεωργίου Λαρίσης. (ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟ Νο.94-111-119-131-145-146 στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ιστοσελίδας μας https://galilea.gr/arxeiothiki-fotografias/ ).
Από το 2010 και μετά, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού μας Ναού, η κάθοδος στον Ι.Ναό του Αγίου Φανουρίου αλλάζει και πραγματοποιείται πλέον από δύο εμπρόσθιες εισόδους (Βόρεια και Νότια), οι οποίες φέρουν την μορφή παρεκκλησίου με τρούλο και έχουν καλαίσθητη πετρόκτιστη επένδυση.
Το 2018 με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης,
α. Διαμορφώνεται μια μεγάλη και άνετη αίθουσα για τα Κατηχητικά Σχολεία της ενορίας μας, η οποία φωταγωγείται από την οροφή της λόγω υαλοκατασκευής και διαθέτει θρανία με καρέκλες, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια μεγάλη οθόνη προβολής για τις ανάγκες διδασκαλίας των μαθημάτων και τις διάφορες δραστηριότητες των Κατηχητικών Σχολείων.
β. Κατασκευάζονται βιβλιοθήκες για τη λειτουργία «Δανειστικής Βιβλιοθήκης» του Ιερού μας Ναού με 2.500 βιβλία τα οποία μπορεί κανείς να βλέπει και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα μας www.galilea.gr .
γ. Δημιουργείται χώρος για δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Κοπτικής-Ραπτικής, της τέχνης του Λασέ, καθώς επίσης και Ευρωπαϊκής Μουσικής και Χορωδίας. (ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟ Νο.2-18-28-29-68-86-142-150 κ.α στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ιστοσελίδας μας https://galilea.gr/arxeiothiki-fotografias/ ).
δ. Προστίθεται ένας όμορφος χώρος συναντήσεων, συζητήσεων, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, το αρχονταρίκι «ΚΙΒΩΤΟΣ». (ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟ Νο.7-32-61-159 στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ιστοσελίδας μας https://galilea.gr/arxeiothiki-fotografias/ ).
ε. Εμπλουτίζονται οι χώροι της «ΚΙΒΩΤΟΥ» με βιβλιοθήκες αναγνωστηρίου οι οποίες περιέχουν 3.000 βιβλία για μελέτη.
στ. Αναμορφώνεται επίσης ειδικός χώρος για το «Ηλεκτρονικό Εργαστήριο», από τον οποίο γίνεται η διαχείριση και η μετάδοση των ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων των ομιλιών του πνευματικού μας π.Νικηφόρου Κοντογιάννη που απευθύνεται στους Νέους και τις Νέες Οικογένειες. (ΔΕΙΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟ Νο.130 στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ιστοσελίδας μας https://galilea.gr/arxeiothiki-fotografias/ ).
ζ. Μορφοποιείται και μια γωνιά όπου φιλοξενούνται τα Μουσικά όργανα των μελών της Φιλαρμονικής μας.
η. Εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν ειδικά συστήματα μετάδοσης εικόνας και ήχου της Θ.Λειτουργίας προς τον υπόγειο και αύλειο χώρο που τελείται εντός του Ι.Ναού Μεγ.Αγίου Γεωργίου
θ. Βελτιώθηκαν οι συνθήκες θέρμανσης-ψύξης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των εκκλησιαζομένων.
Το 2019 γίνονται διαμορφωτικές εργασίες.
α. Ολοκληρώνονται οι εργασίες με τη βελτίωση της ποιότητας του ήχου.
β. Συνεχίζονται οι εργασίες αγιογράφησης των εισόδων και καθόδων του Ι.Ναού.

Translate »