ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ «ΛΑΣΕ»

(Eπιτρέπεται η λήψη ή η δημοσίευση μέρους ή όλου του περιεχομένου των διαφόρων θεμάτων που καταχωρούνται στην παρούσα ιστοσελίδα μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή λήψης αυτών  www.galilea.gr)

Η Σχολή “ΛΑΣΕ” της Ενορίας μας.

Στον Ι.Ναό μας πραγματοποιούνται δωρεάν μαθήματα της τεχνικής κεντήματος ‘’ΛΑΣΕ’’. Την διδασκαλία των μαθημάτων προσφέρει εθελοντικά και άμισθα κάθε Πέμπτη 4-6 μ.μ. η κ.Θεοδούλα. Πρόκειται για μια δραστηριότητα της Ενοριακής μας Συντροφιάς η οποία πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν, ενορίτες και μη, να μάθουν αυτήν την όμορφη τεχνική του κεντήματος.
Το Λασέ ή κέντημα της Αναγέννησης, είναι μια πολύ παλιά τεχνική του κεντήματος στην οποία συνυπάρχουν το πλέξιμο με το βελονάκι και το κέντημα με την βελόνα. Αρχικά απαιτείται το πλέξιμο με το βελονάκι ενός μακριού κορδονιού, της Λασέτας, το οποίο πραγματοποιείται με κλωστές συνήθως Νο 30 ή Νο 40. Στη συνέχεια το εργόχειρο δουλεύεται πάνω σε ένα χαρτί ή υφασμα, στο οποίο έχουμε αποτυπώσει το σχέδιο μας. Εκεί στερεώνουμε την Λασέτα (μακρύ κορδόνι) με διαδοχικές βελονιές που γίνονται με την βελόνα ραψίματος. Ανάλογα βέβαια με το σχέδιο μας, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλες βελονιές. Το εργόχειρο ολοκληρώνεται αφαιρώντας το χαρτί ή το ύφασμα του σχεδίου και το Λασέ είναι έτοιμο να το στρώσουμε είτε κατευθείαν είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως δαντέλα σε άλλο ύφασμα.

Δείτε ΦΩΤΟ Νο 165 στην Αρχειοθήκη της ιστοσελίδας μας.

 

 

 

 

 

 

 

Translate »