Πρωτοβουλία Νέων
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης
Βρίσκεστε στη σελίδα: Συζητήσεις
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

23/8/2012 Τελωνισμό της ψυχής & Στάση απέναντι σε αιρετικό

Υποβληθέν θέμα:

Τελωνισμό της ψυχής Θα ήθελα να ρωτήσω 1.Τι γίνεται με τις ψυχές των ανθρώπων που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ανήκουν σε κάποια αίρεση. 2.Ποιά η στάση μας και η συμπεριφορά μας απέναντι σε έναν αιρετικό ο οποίος όμως δεν είναι συγγενικό μας πρόσωπο, αλλά μπορεί να είναι στον εργασιακό μας χώρο κλπ. Την ευχή σας Σας ευχαριστώ

 

Aπάντηση:

1.Τι γίνεται με τις ψυχές των ανθρώπων που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ανήκουν σε κάποια αίρεση.

Η αίρεση δεν είναι μια άγνοια και λάθος πίστη, αλλά μια εν γνώσει διαστροφή της πίστεως. Η αίρεση είναι διαστροφή, διαβολή με πρώτο διαβολέα τον διάβολο.

Δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνους που πιστεύουν σε άλλη θρησκεία.

Ο αιρετικός γνωρίζει την αλήθεια, αλλά τον βολεύει ο εγωισμός του και την διαστρέφει. Ο αιρετικός δεν αναζητά το σωστό, αλλά αυτό που αναπαύει την φαντασία του και τον δικό του λογισμό. Κατασκευάζει ένα πιστεύω στα μέτρα του.

Ο αιρετικός δεν αναγνωρίζει κανέναν εκτός από το πιστεύω που ο ίδιος κατασκεύασε. Δεν αναγνωρίζει ούτε Ι.Παράδοση ούτε ΑΓ.ΓΡΑΦΗ.

Ο αιρετικός όταν βρεθεί στην αίρεση από άγνοια τότε ο Θεός τον φωτίζει και καταλαβαίνει το σωστό κι αν έχει ταπείνωση τότε απομακρύνεται.

Ο αιρετικός και κάθε αμετανόητος αμαρτωλός καταντούν πνεύμα αντιλογίας. Και να ήθελε ο Θεός κατά την ημέρα της κρίσεως να τους σώσει εκείνοι δεν θα ζητούσαν συγνώμη από το Θεό για το λάθος τους, αλλά και πάλι με αντιλογία θα έλεγαν ότι έκαναν το σωστό.

Όπως ο Ιούδας ήξερε ότι έκανε λάθος, αλλά δεν πήγε στον Κύριο να ζητήσει συγνώμη. Κι ο διάβολος ξέρει την αλήθεια, αλλά δεν μετανοεί.

Ο αιρετικός αυτοκαταδικάζεται.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ονομάζει τους αιρετικούς “βαρείς λύκους… ληστάς και κλέπτας… αρπάζοντας αρπάγματα, ψυχάς κατεσθίοντας”. Σαν άλλοι σκληροί και άγριοι λύκοι, δηλαδή, και σαν ληστές και κλέφτες ορμούν εναντίον των πιστών, για να αρπάξουν τη λεία τους και να καταφάγουν τις ψυχές τους. Είναι “δεινοί θήρες… ημών μη φειδόμενοι”. Είναι τρομερά θηρία που δεν μας λυπούνται (ΕΠΕ 2, 156, 242).

ο Μέγας Βασίλειος σημειώνει: “Ούτε Αιθίοψ αλλάξει ποτέ το δέρμα αυτού ούτε πάρδαλις τα ποικίλματα αυτής, ούτε ο εν διαστρόφοις δόγμασι συντραφείς αποτρίψασθαι δύναται το κακόν της αιρέσεως” (ΕΠΕ 2, 132).Δηλαδή. Ούτε ένας Αιθίοπας μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματός του, ούτε μια λεοπάρδαλις τα πολύχρωμα στολίδια που υπάρχουν στο δέρμα της. Έτσι και αυτός που ανατράφηκε και ζυμώθηκε με τα διεστραμμένα δόγματα δεν μπορεί να καθαριστεί και να βγάλει από πάνω του το κακό της αιρέσεως.

Ο ιερός Χρυσόστομος με τον χαρακτηριστικό του τρόπο έλεγε: “Φεύγε των τοιούτων τας συνουσίας ως των φαρμάκων τα δηλητήρια. Και γαρ εκείνων ούτοι χαλεπώτεροι• εκείνα μεν γαρ μέχρι του σώματος ίστησι την βλάβην, ούτοι δε αυτή τη σωτηρία της ψυχής λυμαίνονται” (ΕΠΕ 30, 340). Απόφευγε, λέει ο θείος Χρυσόστομος, τις σχέσεις με τους αιρετικούς όπως και τα δηλητήρια. Οι αιρετικοί είναι χειρότεροι από τα δηλητήρια, διότι αυτά βλάπτουν το σώμα μόνο, ενώ αυτοί καταστρέφουν τη σωτηρία της ψυχής.


2.Ποιά η στάση μας και η συμπεριφορά μας απέναντι σε έναν αιρετικό ο οποίος όμως δεν είναι συγγενικό μας πρόσωπο, αλλά μπορεί να είναι στον εργασιακό μας χώρο κλπ.

Με τους αιρετικούς και τους αμαρτωλούς δεν συναναστρεφόμαστε ούτε συζητούμε. Κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να κουβεντιάζουμε μαζί τους αν δεν θέλουν να ακούσουν κάτι καλό.

Στις συνεργασία μας είμαστε τυπικοί και φιλάνθρωποι, γιατί κι αυτοί είναι εικόνες Θεού, αλλά αποφεύγουμε συζητήσεις πέρα από θέματα εργασίας. Θέματα που δεν αφορούν την εργασία μας δεν τα συζητούμε μαζί τους.

Ο αιρετικός είναι πνεύμα αντιλογίας και ποτέ δεν δέχεται συζήτηση με κάποιον που θα του αποκαλύψει το λάθος του. Αν πεις σε αιρετικό να έλθει να συζητήσει με κάποιον που έχει γνώση δεν θα έλθει ποτέ και δεν θα παραδεχθεί το λάθος του έστω κι αν του το υποδείξεις.

Έχει πάντοτε μία δικαιολογία. Το ίδιο κάνει και ο αμετανόητος αμαρτωλός.

Δείτε περισσότερα... από Θέματα Συζήτησης

Web developement & design: QV-WEB