Πρωτοβουλία Νέων
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης
Βρίσκεστε στη σελίδα: Συζητήσεις
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

09/3/2011 36.Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ

Υποβληθέν θέμα:

36.Σεβαστέ μου Πατέρα Νικηφόρε , παρακαλώ αναφέρετε κάποιους τρόπους αντιμετώπισης των αισχρών λογισμών . Ποιο είναι το θέλημα του Θεού κι αν μπορεί ο Θεός να επιφέρει λήθη παντοτινή και όλα να αποκατασταθούν .

Aπάντηση:

36.Οι αισχροί λογισμοί   προέρχονται:
Από την επιθυμία του κόσμου με όλα όσα μας προσφέρει.
Από την απλή μέριμνα επιβίωσης μέχρι την αναζήτηση κοσμικού κριτηρίου για τις πράξεις μας.
Από τους αταπείνωτους και υπερήφανους λογισμούς.
Από την αναζήτηση των ηδονών κάθε μορφής.
Από την άρνηση της κάθε μορφής κακοπάθειας.
Από την απουσία άσκησης, ώστε να ζω μέσα στον κόσμο, αλλά όχι όπως ο κόσμος.
Όσο καθαρίζεται ο εαυτός μας (ψυχή και σώμα)  από αυτές τις αμαρτίες (ακόμη μέχρι κι αυτό το υποσυνείδητο) τότε όλο και πιο λίγοι γίνονται οι αισχροί λογισμοί.
Επειδή όμως ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την κάθαρση του εαυτού μας, τότε όταν έρχονται τέτοιοι λογισμοί, ας αλλάζουμε στάση, θέση, πράξη. Οι λογισμοί είναι διεργασία του νου, γι’ αυτό και την ώρα του πειρασμού, όταν παύσουμε να εργαζόμαστε με τον νου μας και ασχοληθούμε με χειρονακτική εργασία τότε απορυθμίζουμε τον νου και γλιτώνουμε έστω προσωρινά από τέτοιους λογισμούς.
Την ώρα που μας επιτίθενται οι λογισμοί, δεν μπορούμε με προσευχή και περισυλλογή να τους εκδιώξουμε. Στην ησυχία, ο μη κακαθαρμένος νους,

ΑΓ.ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ  ΛΟΓΟΣ Ε'.
Θέμα:Απομάκρυνση εκ του κόσμου, και εξ όλων, όσα θολώνουν και σκοτίζουν τον νου.
..........
Όποιος δεν απομακρύνει τον εαυτό του θεληματικά από τα αίτια των παθών, σύρεται ακούσια και χωρίς την θέλησή του από την αμαρτία· τα δε αίτια της αμαρτίας είναι τα εξής: «ο οίνος, αι γυναίκες, ο πλούτος και η ευρωστία του σώματος· όχι ότι αυτά είναι εκ φύσεως αμαρτίες· άλλά γιατί η φύσις του άνθρωπου από αυτά εύκολα στρέφεται προς τα πάθη της αμαρτίας, και γι’ αυτό ο άνθρωπος πρέπει να προφυλάσσεται καλά από αυτά.
Εάν πάντοτε ενθυμήσαι τις αδυναμίες σου, δεν θα ξεχασθείς από του να προσέχεις.......
Για τον Θεό πολύ περισσότερο είναι μισητή η υπερήφανη ψυχή, και ο υπερήφανα σκεπτόμενος νους.
Εις μεν τους ανθρώπους είναι τίμιος ο πλούτος, όμως για τον Θεό αξία έχει η συντετριμμένη και τεταπεινωμένη ψυχή.
"Όταν θέλεις να κάμεις αρχήν κάποιας θεαρέστου εργασίας, ετοίμασε πρώτα τον εαυτόν σου εναντίον των πειρασμών, οι οποίοι πρόκειται να σου συμβούν και να μη διστάσεις καθόλου· διότι οι εχθροί έχουν συνήθεια, όταν δουν κάποιον να αγωνίζεται στην αρετή με θερμή πίστη, τότε με διαφόρους τρόπους και φοβερούς πειρασμούς προσπαθούν να εμποδίσουν τον αγώνα η να προκαλέσουν φόβους ώστε ο αγωνιστής στην αρχή να απογοητευθεί και να φοβηθεί και τελικά να ψυχραθεί η καλή του προαίρεση, και έτσι χωρίς θερμότητα να μην έχει καθόλου δύναμη και διάθεση στο να εκτελέσει αυτή τη θεάρεστη εργασία· Όχι διότι έχουν τόση δύναμη οι εχθροί μας δαίμονες, (διότι εάν ήταν έτσι τότε ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να πράξει το καλό), τους επιτρέπει όμως ο Θεός, έχοντας και σαν υπόδειγμα τον Ιώβ.
Εσύ λοιπόν ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις με ανδρεία τους πειρασμούς, οι οποίοι εμποδίζουν τις αρετές, και ξεκίνα να πράττεις το καλό, διότι εάν δεν προετοιμασθείς για να αντιμετωπίσεις τους πειρασμούς, τότε μην επιχειρείς να ασκηθείς στην εκτέλεση των αρετών.
"Όταν ο άνθρωπος διστάζει να πιστεύψει, ότι έχει τον Θεό βοηθό στη καλή εργασία των αρετών, τότε αυτός φοβάται ακόμη και τη σκιά του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πεινασμένος σε καιρό αφθονίας και πλησμονής, και σε καιρό που θα έπρεπε να έχει γαλήνη να είναι γεμάτος από ζάλη και ταραχή.
Όποιος όμως ελπίζει στην βοήθεια  του Θεού, τότε η καρδιά του γεμίζει με δύναμη μεγάλη.

Δείτε περισσότερα... από Θέματα Συζήτησης

Web developement & design: QV-WEB