Πρωτοβουλία Νέων
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης
Βρίσκεστε στη σελίδα: Συζητήσεις
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

17/9/2009 17. ΟΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Υποβληθέν θέμα:

17.  Ερώτημα  Α. Γιατί τόσοι άνθρωποι συνεχίζουν να ζούν στήν άγνοια άν καί ο Θεός έστειλε τόν Υιό του για να μας σώσει;

Ερώτημα  Β.  Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και νά τους φέρουμε κοντά στον Χριστό, στην αλήθεια;

Aπάντηση:

Ερώτημα  Α. Γιατί τόσοι άνθρωποι συνεχίζουν να ζούν στήν άγνοια άν καί ο Θεός έστειλε τόν Υιό του για να μας σώσει;
Οι άνθρωποι για τρεις λόγους δεν έρχονται κοντά στον Χριστό.
1ος  Λόγος. Μπορεί νά  μή τόν γνώρισαν γιατί δεν άκουσαν για την Αλήθεια.
Λέγει δέ καί ο Λόγος του Θεού «(Μετάφρ.) 13 πράγματι, όποιος επικαλεστεί το όνομα του Kυρίου θα σωθεί.   14 Aλλά πώς θα επικαλεστούν εκείνον στον οποίο δεν πίστεψαν; Kαι πώς θα πιστέψουν σ’  εκείνον για τον οποίο δεν άκουσαν; Kαι πώς θα ακούσουν, αν δεν υπάρχει κάποιος να τους κηρύττει; 15 Πώς όμως θα κηρύξουν, αν δεν αποσταλούν; Όπως λέει η Γραφή: «Πόσο θαυμαστά είναι τα πόδια εκείνων που μοχθούν  μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης, που αναγγέλλουν τα καλά νέα των δωρεών του!» Ρωμ.κεφ.10.
2ος Λόγος.  Αγαπούν τον κόσμο και την αμαρτία.
Όμως στην εποχή μας που τα πάντα διαδίδονται παντού με κάθε τρόπο τότε σίγουρα οι άνθρωποι άκουσαν για τον Κύριο.
Γι’ αυτό και υπάρχει ο εξής Λόγος του Θεού που λέγει: (Μετάφρ.) 16 Mα δεν αποδέχτηκαν όλοι το Eυαγγέλιο. Γι’  αυτό λέει ο πρ.Hσαΐας: «Kύριε, ποιος πίστεψε στο μήνυμά μας;»  17 Eπομένως, η πίστη ξεκινάει από το άκουσμα, και το άκουσμα επιτυγχάνεται όταν το μήνυμα του Θεού κηρύττεται. 18 Pωτώ όμως: Mην τάχα δεν άκουσαν; Aποκλείεται! Γιατί: «Σε όλη τη γη διαδόθηκε η φωνή τους και στα πέρατα της οικουμένης τα μηνύματά τους»!  19 Και δεν υπάρχει κανείς πού να μη τα κατάλαβε.....; ....20 Και ο πρ.Hσαΐας αποτολμά και λέει: «Aποκαλύφθηκα σ’  αυτούς που δε με αναζητούσαν. Φανερώθηκα σ’  αυτούς που δε ρωτούσαν να μάθουν για μένα».  21 Kαι.... λέει: «Όλη τη μέρα κράτησα απλωμένα τα χέρια μου σ’  ένα λαό που αρνείται να υπακούσει και αυθαδιάζει!» Ρωμ.κεφ.13
3ος Λόγος. Δέν θέλουν συνειδητά νά έλθουν κοντά στόν Χριστό, διότι
(Μετάφρ.) 19 ενώ ήρθε το φως στον κόσμο, οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι μάλλον παρά το φως, επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά. 20 Γιατί όποιος κάνει το κακό, μισεί το φως και δεν πλησιάζει στο φως, για να μην μπορεί κανείς να ελέγξει τα έργα του. 21 Όποιος, όμως, έχει βίωμά του την αλήθεια, έρχεται στο φως για να φανερωθούν τα έργα του, γιατί έχουν γίνει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού». Ιωαν.κεφ.3
4ος Λόγος.  Ακόμη δεν θέλουν να έλθουν κοντά στον Χριστό γιατί εμείς τους κανδαλίζουμε με τη ζωή μας.
"17Γιά δές έχεις τόν τίτλο του χριστιανού, επαναπαύεσαι με τις αρετές σου,17 και καυχιέσαι πως ανήκεις στο Θεό, 18 και νομίζεις ότι ξέρεις το θέλημά του, κι ακόμα Ότι μπορείς και εξετάζεις και διακρίνεις τα καλά από τα κακά, διδασκόμενος από το νόμο. 19 Με τον τρόπο αυτό, απέδειξες στον εαυτό σου ότι έχεις την ικανότητα να είσαι οδηγός τυφλών. Ότι μπορείς να είσαι φως γι’  αυτούς που είναι στο σκοτάδι, 20 παιδαγωγός ανοήτων, δάσκαλος νηπίων, και τούτο γιατί λές ότι έχεις εκπαιδευτεί με τη γνώση και την αλήθεια του νόμου. 21 Όμως για δες, εσύ που διδάσκεις τον άλλο, τον εαυτό σου δε διδάσκεις; Eσύ που κηρύττεις να μην κλέβουν, κλέβεις; 22 Eσύ που λες να μη μοιχεύουν, μοιχεύεις; Eσύ που σιχαίνεσαι τα είδωλα, ιδιοποιείσαι και λατρεύεις τα είδωλα; 23 Eσύ που καυχιέσαι για το νόμο, αμαυρώνεις το όνομα του Θεού με την παράβαση του νόμου; 24 Γιατί, «εξαιτίας σας το όνομα του Θεού δυσφημίζεται ανάμεσα στους εθνικούς», όπως λέει η Γραφή.....28 Γιατί, πραγματικός Iουδαίος (χριστιανός) δεν είναι αυτός που παρουσιάζεται σαν Iουδαίος (καλός χριστιανός), ούτε και πραγματική περιτομή αυτή που γίνεται εξωτερικά στη σάρκα (δηλαδή η σεμνή εμφάνιση). 29 Aντίθετα, πραγματικός Iουδαίος (χριστιασνός) είναι εκείνος που εσωτερικά ανήκει στο Θεό κι έχει περιτμηθεί στην καρδιά του πνευματικά (δηλ. έκοψε όλες τις γήινες και προσωπικές επιθυμίες του), όχι τυπικά, και έτσι η αναγνώρισή του δεν προέρχεται από ανθρώπους, αλλά από το Θεό. Ρωμ. Κεφ.2.

Βέβαια είναι σκληρά, αλλά αληθινά, τά λόγια του Κυρίου μας που λέγει
1 Mίλησε τότε ο Iησούς στα πλήθη και στους μαθητές του 2 και είπε:.... οι νομοδιδάσκαλοι και οι Φαρισαίοι. 3 όλα όσα σας πουν να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα εφαρμόζετε. Τα έργα τους όμως να μην τα μιμείστε, καθότι λένε, μα δεν εφαρμόζουν. 4 Γιατί φτιάχνουν φορτία βαριά και δυσβάσταχτα και τα φορτώνουν στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι δε θέλουν ούτε το δαχτυλάκι τους να κουνήσουν για να βοηθήσουν. 5 Kαι όλα τα έργα τους τα κάνουν για επίδειξη στους ανθρώπους. Γι’ αυτό φαρδαίνουν τα φυλαχτάρια τους και μακραίνουν τα κρόσσια στις άκρες των ρούχων τους. 6 Kαι τους αρέσει να έχουν την πιο τιμητική θέση στα δείπνα και τα πρωτεία στις συναγωγές.......12 όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί.
13 «Οὐαὶ ὑμῖν» αλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που κατατρώγετε την περιουσία των χηρών και για τα μάτια του κόσμου κάνετε μεγάλες προσευχές. Γι’ αυτό και θα επισύρετε βαρύτερη τιμωρία πάνω σας.
   14 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που φράζετε τη βασιλεία των ουρανών μπροστά στους ανθρώπους. Kι εσείς, βέβαια, δεν μπαίνετε, μα κι εκείνους που θέλουν να μπουν δεν τους αφήνετε να μπούνε!
   15 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που περιτρέχετε τη θάλασσα και τη στεριά για να κάνετε έναν προσήλυτο, κι όταν γίνει, τον κάνετε γιο της κολάσεως και μάλιστα δυο φορές χειρότερο από σας!
   16 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς τυφλοί καθοδηγητές! ...  
23 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που προσφέρετε το δέκατο από το δυόσμο και τον άνηθο και το κύμινο και παρατήσατε τα σπουδαιότερα του Nόμου: Tην δικαιοσύνη και την ευσπλαχνία και την πίστη, και φυσκιά και αυτά πρέπει να κάνετε αλλά κι εκείνα να μην τα παρατάτε. 24 Eίστε τυφλοί οδηγοί εσείς που διυλίζετε το κουνούπι αλλά καταπίνετε την καμήλα!
   25 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που καθαρίζετε το έξω μέρος του ποτηριού και της πιατέλας, όμως μέσα είναι γεμάτα από προϊόντα αρπαγής και πλεονεξίας. 26 Φαρισαίε τυφλέ! Kαθάρισε πρώτα το μέσα του ποτηριού και της πιατέλας, για να γίνει καθαρό και το έξω.
   27 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι απ’ έξω φαίνονται ωραίοι, μα από μέσα είναι γεμάτοι από κόκαλα νεκρών και κάθε είδους ακαθαρσία. 28 Tο ίδιο κι εσείς, εξωτερικά φαίνεστε δίκαιοι στους ανθρώπους, μα από μέσα είστε γεμάτοι από υποκρισία και ανομία.
   29 «Οὐαὶ ὑμῖν» «Aλίμονο σ’ εσάς δάσκαλοι και Φαρισαίοι υποκριτές! Που χτίζετε τους τάφους των προφητών και στολίζετε τα μνημεία των δικαίων 30και λέτε: Aν ζούσαμε στα χρόνια των προγόνων μας, δε θα συμμετείχαμε μαζί τους στο φόνο των προφητών. ......33 Φίδια! Γεννήματα φαρμακερών φιδιών! Πώς θα ξεφύγετε από την καταδίκη σας στη γέεννα;....
    34 «Σας στέλνω εγώ προφήτες και σοφούς και ερμηνευτές του Nόμου. Kι απ’ αυτούς μερικούς θα σκοτώσετε και θα σταυρώσετε, κι άλλους θα τους μαστιγώσετε στις συναγωγές σας και θα τους καταδιώξετε από πόλη σε πόλη, ......37Iερουσαλήμ! Iερουσαλήμ! Eσύ που σκοτώνεις τους προφήτες και λιθοβολείς τους απεσταλμένους σ’ εσένα, πόσες φορές θέλησα να περιμαζέψω τα παιδιά σου, όπως μαζεύει η κλώσα τα κλωσόπουλά της κάτω από τις φτερούγες της, μα δε θελήσατε! 38 Mα τώρα να! O τόπος σας εγκαταλείπεται έρημος. 39 Γιατί, σας βεβαιώνω πως από τώρα πια δε θα με δείτε ώσπου να πείτε: Eυλογημένος είναι αυτός που έρχεται στο όνομα του Kυρίου».
Ματθ. κεφ.23

Ερώτημα  Β.  Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και νά τους φέρουμε κοντά στον Χριστό, στην αλήθεια;
Να αγαπήσουμε τον αμαρτωλό (όχι την αμαρτία), και να γίνουμε θυσία γι’ αυτόν όπως ο Κύριος για όλους εμάς. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε το έργο του Κυρίου στην εντολή που μάς είπε: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη.
Αυτό έκαναν καί κάνουν όλοι οι άγιοι. Αυτό εννοεί και ο απ. Παύλος όταν λέγει: «24 Tώρα χαίρομαι για όσα υποφέρω για να σας μεταφέρω το μήνυμα της σωτηρίας και έτσι με τούς σωματικούς μου κόπος γίνομαι συμμέτοχος στις υπόλοιπες θλίψεις του Χριστού πού υποφέρει χάρη του σώματός του, που είναι η εκκλησία. 25 Αυτής της εκκλησίας κι εγώ, σύμφωνα με την αποστολή που μου ανέθεσε ο Θεός, έγινα υπηρέτης για σας, με σκοπό να ολοκληρώσω την αποκάλυψη του Λόγου του Θεού. 26 Τον Λόγο πού ήταν μυστήριο επιμελώς κρυμμένο σε όλες τις εποχές και απ’ όλες τις γενιές και τώρα φανερώθηκε στους πιστούς του, 27 δηλαδή σ’ αυτούς πού θέλησε ο Θεός να κάνει γνωστό τον πλούτο της δόξας αυτού του μυστηρίου πού αποκαλύπτεται στα έθνη και είναι ο Xριστός που βρίσκεται ανάμεσά σας, και που αποτελεί την ελπίδα της δόξας μας. 28 Aυτόν κηρύττουμε εμείς νουθετώντας και διδάσκοντας κάθε άνθρωπο με όλη την απαιτούμενη σοφία, με σκοπό να βοηθήσουμε τον κάθε άνθρωπο να γίνει τέλειος με τη χάρη του Iησού Xριστού. 29 Σ΄ αυτό κι εγώ κοπιάζω αγωνιζόμενος με την κινητήρια ενέργεια του Iησού, που λειτουργεί, με δύναμη, μέσα μου.
Για να βοηθήσουμε τούς άλλους λοιπόν χρειάζεται θυσία. Και θυσία σημαίνει ταπείνωση, άρνηση του εγώ και δυναμική στροφή στην περιπέτεια έως θανάτου. Όλα δε αυτά με σοφία, σύνεση, διάκριση και εξυπνάδα.
Εμείς όμως βολευόμαστε, στις ανέσεις, στην αγάπη του εαυτού μας, στην καλοπέραση, στην αντίδραση, στην αυτοανάδειξη, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπροβολή, στην αυτονομία, στην άγνοια του Λόγου του Θεού, στην επίδειξη, στην δημιουργία ενός δικού μας έργου και μιας δικής μας χριστιανικής θεωρίας και ό,τι ικανοποιεῖ το εγώ μας. Φαινόμαστε πολύξεροι και σοφοί και ενάρετοι, αλλά τον Λόγο του Θεού ούτε τον εφαρμόζουμε ούτε και τον ξέρουμε. Δηλαδή έχουμε «μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι». Β΄Τιμ κεφ.3  Κι όλα αυτά διότι εἴμαστε κατά τόν ἀπ.Παῦλο «....ἄνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι, βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς, ἀχάριστοι, ἀνόσιοι, 3 ἄστοργοι, ἄσπονδοι, διάβολοι, ἀκρατεῖς, ἀνήμεροι, ἀφιλάγαθοι, 4 προδόται, προπετεῖς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι» Β΄Τιμ κεφ.3

Δείτε περισσότερα... από Θέματα Συζήτησης

Web developement & design: QV-WEB